Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Feber og fellesskap

NB: Avsluttet utstilling

Utstillingsperiode: 25. oktober 2010 - 30. januar 2011

 

De agressive epidemiene gikk hardt ut over befolkningen i Norge og i Agder i perioden 1820-1920. Barn og voksne døde uten at man kunne forklare hvorfor eller hvordan sykdommene spredte seg. Se vandreutstillingen Feber og fellesskap på Teknisk museum til og med 30. januar 2011!

De fleste legene trodde ikke på smitte, i stedet var deres oppfatning at dette dreide seg om såkalte miasmer. Miasmer var et utrykk for dårlig luft eller stank, og var forårsaket av dårlige sanitære forhold.

Men i Agder var man i opprør. Teoriene stemte ikke med det man så. I opposisjon til den medisinske eliten i hovedstaden opprettet de derfor en karantenestasjon på Odderøya. Det ble det konflikt av...

Feber og felleskap - epidemienes århundre 1820-1920, er en vandreutstilling produsert av Vest-Agder-museet i samarbeid med Universitetet i Agder, Agder naturmuseum og Nasjonalt medisinsk museum/Norsk Teknisk Museum.

Sentralt står fire filmer (4-6 minutter) laget i samarbeid med filmskaper Frode Vestad i Dokufilm. Filmene forteller om virksomheten knyttet til karantenestasjonen på Odderøya, om da koleraen kom til Kristiansand i 1853 og om kampen mot barnesykdommene som opptakt til innføring av Sunnhetsloven i 1860.

Utstillingen består også av en rekke digitale fortellinger, som både gir et innblikk i sykdommene som rammet folk på 1800-tallet og den tidens sykdomshåndtering.

Prosjektet er støttet av ABM-utvikling og Norsk Kulturråd.

Alle foto: Vestagdermuseet.
Øverst: Barnesykdommene var en av 1800-tallets store trusler. Foto: Kathrin Pabst.
Midten: Fra filmen om "Parloiret" - en del av karantenesystemet i Kristiansand. En sjømann er død av kolera og skal begraves på karantenekirkegården på Odderøya. Foto: Arve Lindvig.
Nederst: I Kristiansand trodde man at sykdom ble overført ved smitte. På Blegerøya utenfor karantenestasjonen på Odderøya ble last fra skip med smitte ombord renset og desinfisert. Foto: Arve Lindvig. (Fra filminnspilling på Blegerøya). Barnesykdommene var en av 1800-tallets store trusler. Foto: Kathrin Pabst.
Fra filmen om "Parloiret" - en del av karantenesystemet i Kristiansand. En sjømann er død av kolera og skal begraves på karantenekirkegården på Odderøya. Foto: Arve Lindvig.
I Kristiansand trodde man at sykdom ble overført ved smitte. På Blegerøya utenfor karantenestasjonen på Odderøya ble last fra skip med smitte ombord renset og desinfisert. Foto: Arve Lindvig. (Fra filminnspilling på Blegerøya).

 

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

Vennligst aktiver JavaScript for å kunne sende dette skjemaet

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Servicesenter