Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Uhørte stemmer og glemte steder

NB: Avsluttet utstilling

Aldri før har de kommet til orde på denne måten. Medisinsk museum presenterer fortellinger fra utviklingshemmedes historie.

Utstillingsperiode: 21. oktober 2009 – 28. februar 2010

På 1900-tallet ble tusenvis av nordmenn plassert på institusjoner med samlediagnoser som ”åndssvak” og ”psykisk utviklingshemmet”. Mange bodde der i store deler av livet, ofte langt borte fra familie og venner. Gjennom HVPU-reformen ble sentralinstitusjonene bygget ned. Menneskene knyttet til institusjonene fikk dermed endrede boformer, andre muligheter for livsutfoldelse – og nye utfordringer.

Gjennom film, fotografier og korte tekster forteller en rekke mennesker – utviklingshemmede, pårørende til utviklingshemmede og ansatte ved institusjoner – om tidligere tiders institusjonsliv og fra samtiden.

Rune Larsson, en av stemmene i utstillingen, vil forestå åpningen.

Prosjektet

Uhørte stemmer og glemte steder er et banebrytende nasjonalt innsamlings- og formidlingsprosjekt. Målet har vært å bringe frem erfaringene til dem det faktisk gjelder. Siden 2007 har prosjektet arbeidet målrettet med å finne hovedpersoner som forteller fra omsorgen for utviklingshemmede i Norge.

Prosjektet består av en utstilling og en utstillingskatalog, en nettside (www.institusjon.no) og en miniutstilling. Utstillingen skal vandre til tre andre museer.

Uhørte stemmer og glemte steder er et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Troms Museum avd. Trastad Samlinger, Emma Hjorth Museum og Dokumentasjonssenter, Nasjonalt medisinsk museum / Teknisk Museum, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Bymuseet i Bergen.

Prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder er finansiert med støtte fra ABM-utvikling og Helsedirektoratet.

Mer informasjon om prosjektet finnes på www.institusjon.no
Tellus TV: Film om prosjektet og åpningen på Emma Hjorth, 10. september 2009

Katalog

Utstillingskatalogen er et samarbeid med organisasjonen SOR (Samordningsrådet for arbeid med mennesker med psykisk utviklingshemning) og er en spesialutgave av deres tidsskrift SOR Rapport, som utgis seks ganger i året.

I tillegg til smakebiter fra utstillingen og nettsiden institusjon.no innholder katalogen bl.a. Marte Wexelsen Goksøyrs appell «Jeg ble integrert i barnehagen, de andre bare begynte», en artikkel om outsider art og viktige norske kunstnere på dette feltet, et intervju med Jorunn Mjøs som i løpet av de 32 årene hun har arbeidet på Vestlandsheimen har opplevd oppbygging, avvikling og utflytting fra institusjonen, og artikkelen «Er institusjonene virkelig borte?» av Jens Petter Gitlesen, nyvalgt forbundsleder i NFU (Norsk Forbund for Utviklingshemmede).

Katalogen vil sendes ut til SORs 3000 abonnenter og følge utstillingen. Den vil også kunne skaffes ved henvendelse til en av de fem institusjonene som står bak prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder.

En gruppe mennesker med et skilt merket "Emma Hjorts hjem", på en idrettsarena. Foto.
En mann og en kvinne med en blå ball, i et svømmebasseng. Foto.

Over: Bilder fra utstillingen Uhørte stemmer og glemte steder (2009/2010).

– Jeg går på fotballbanen og ser på, og der liker jeg å være. Liker det å bli kjent med folk, liker å være sammen med folk som er normale, og så vet dem hvordan jeg er.

Rune Larsson

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Teknisk museum