Uhørte stemmer og glemte steder

NB: Avsluttet utstilling

Aldri før har de kommet til orde på denne måten. Medisinsk museum presenterer fortellinger fra utviklingshemmedes historie.

Utstillingsperiode: 21. oktober 2009 - 28. februar 2010

På 1900-tallet ble tusenvis av nordmenn plassert på institusjoner med samlediagnoser som ”åndssvak” og ”psykisk utviklingshemmet”. Mange bodde der i store deler av livet, ofte langt borte fra familie og venner. Gjennom HVPU-reformen ble sentralinstitusjonene bygget ned. Menneskene knyttet til institusjonene fikk dermed endrede boformer, andre muligheter for livsutfoldelse – og nye utfordringer.

Gjennom film, fotografier og korte tekster forteller en rekke mennesker – utviklingshemmede, pårørende til utviklingshemmede og ansatte ved institusjoner – om tidligere tiders institusjonsliv og fra samtiden.

Rune Larsson, en av stemmene i utstillingen, vil forestå åpningen.

– Jeg går på fotballbanen og ser på, og der liker jeg å være. Liker det å bli kjent med folk, liker å være sammen med folk som er normale, og så vet dem hvordan jeg er.

Rune Larsson

Prosjektet

Uhørte stemmer og glemte steder er et banebrytende nasjonalt innsamlings- og formidlingsprosjekt. Målet har vært å bringe frem erfaringene til dem det faktisk gjelder. Siden 2007 har prosjektet arbeidet målrettet med å finne hovedpersoner som forteller fra omsorgen for utviklingshemmede i Norge.

Prosjektet består av en utstilling og en utstillingskatalog, en nettside (www.institusjon.no) og en miniutstilling. Utstillingen skal vandre til tre andre museer.

Uhørte stemmer og glemte steder er et samarbeidsprosjekt mellom Sør-Troms Museum avd. Trastad Samlinger, Emma Hjorth Museum og Dokumentasjonssenter, Nasjonalt medisinsk museum / Teknisk Museum, Sverresborg Trøndelag Folkemuseum og Bymuseet i Bergen.

Prosjektet Uhørte stemmer og glemte steder er finansiert med støtte fra ABM-utvikling og Helsedirektoratet.

Mer informasjon om prosjektet finnes på www.institusjon.no
Tellus TV: Film om prosjektet og åpningen på Emma Hjorth 10. september 2009