• Vannhodehjerne

 • Øyekreft

 • Øyemodell

 • Grå stær-brille

 • Holmgrens ulltest

 • Brillekasse

 • Daaes fargeblindhetstest

 • Ishihara-test

 • Holmes stereoskop

 • Schiøtz-oftalmoskop

 • Schiøtz-tonometer

 • Synsfelt-test i lommeformat

Sommeren 2019 i BLIND SPOT
Piknik 14. august

En visuell performance som utfolder seg blant deltakerne, stedet og publikum. Spis, snakk, bli observert.

Sammen med kunstneren Svein Ove Kirkhorn inviterer Teknisk museum og Akademi for scenekunst til piknik ved Akerselva 14. august 2019. Bli med og kle deg i en heldekkende rødrutet klesdrakt og del en fruktkurv med andre på det store piknikteppet i samme stoff. Spis, prat og få nye bekjentskaper samtidig som dere skaper et surrealistisk tablå for forbipasserende. Gå i ett med omgivelsene eller bli ekstra synlig.

PICNIC oppføres i forbindelse med utstillingen BLIND SPOT, som åpnet på museet 24. mai. Utstillingen er et resultat av at Karen Kipphoff, professor ved Akademi for scenekunst, har jobbet med et kunstnerisk researchprosjekt i samspill med museets ansatte og museets gjenstandssamlinger på feltet oftalmologi (øyelidelser).

Høsten 2019 i BLIND SPOT
Omvisninger i BLIND SPOT

Kunstneren Karen Kipphoff og utstillingskuratorene Henrik Treimo og Ageliki Lefkaditou gir omvisninger i utstillingen.

Blind spots

I løpet av utstillingsperioden vil det foregå intervensjoner i museet som på ulike vis peker ut blindsoner i utstillingene.

BLIND SPOT på Elvelangs

Museet leverer åpningsshowet til den 20. Elvelangs på Frysja 26. september. Videre ned langs Akerselva vil studenter fra Akademi for scenekunst presentere performancer, visninger og installasjoner utviklet under en workshop på museet.

BLIND SPOT på Oslo kulturnatt

Under Oslo kulturnatt 13. september tilbys eksperimentbaserte aktiviteter og performancer for familier. Våre kulturelle og fysiske blindsoner er et av temaene.

Skoletilbud i utstillingen BLIND SPOT

Museet tilbyr to relaterte undervisningsopplegg; ett om kunst og koordinatsystemet for 3.–4. klasse, og ett om øyets funksjon og blindsoner for 5.–7. trinn.

Anamorfosetegning

En anamorfose er en optisk forvrengning av et bilde. For å se bildet må du bruke et speil eller en linse med en bestemt krumming, eller se den fra den riktige vinkelen. Bli med og lag dine egne anamorfe tegninger. Aktiviteten foregår i utvalgte helger.

Escape Room: Øyet eller hjernen?

Samarbeid om å løse optiske gåter i utstillingen BLIND SPOT. Vil dere greie det før tiden renner ut? Aktiviteten foregår i utvalgte helger.

Våren 2020 i BLIND SPOT
Finissage-seminar

Utstillingsperioden avsluttes med et seminar som samler kunstneriske og utforskende prosjekter som belyser temaer i BLIND SPOT.

Blind Spot

Temporær utstilling

Alle foto: Teknisk museum/Håkon Bergseth
Utstillingsperiode: 25. mai 2019 til og med 14. juni 2020
Last ned utstillingskatalogen
Se pressemeldingen

English version


Ser vi med øynene eller gjennom dem? Kom og utforsk forholdet mellom det du ser og det du oppfatter, gjennom kunstneriske installasjoner, optiske illusjoner og øyemedisinske gjenstander fra ulike tider. BLIND SPOT har referanser både til øyets blinde flekk og til våre kulturelle blindsoner.

Besøket er en opplevelse for kropp og sinn

Å besøke utstillingen er en opplevelse for både kropp og sinn. Du går gjennom utstillingen, beveger kroppen og øynene, og ser etter nye perspektiver og blindsoner som en del av utstillingsopplevelsen og i samfunnet.

En unik samling av medisinhistoriske gjenstander

I utstillingen kan du se og bli kjent med en rekke gjenstander fra museets medisinhistoriske samlinger. Disse oftalmologiske hjelpemidlene hjalp vitenskapsfolk med å forstå hvordan og hva vi ser. Nasjonalt medisinsk museum er den sentrale forvalteren av kulturarv på det helse- og medisinhistoriske feltet i Norge.

Sideprogram

I menyen til høyre på denne siden kan du se utstillingens sideprogram med workshops, utendørs- og innendørsaktiviteter, omvisninger og diskusjoner som berører BLIND SPOTs mange dimensjoner.

Et spennende samarbeidsprosjekt

Utstillingen er et samarbeid mellom kunstner Karen Kipphoff ved Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold og Nasjonalt medisinsk museum ved Norsk Teknisk Museum. Utstillingen er del av det kunstneriske forskingsprosjektet Blind spot – Staring Down the Void, med støtte fra Program for kunstnerisk utviklingsarbeid.


I samarbeid med:

       


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver javascript for å kunne sende dette skjemaet