For å finne ut om noe er surt eller basisk, kan vi bruke et stoff som skifter farge med surhetsgraden. Rødkålssaft er et slikt stoff.
Du trenger:
Kniv og fjøl
Gryte
Glass eller flaske
En skalk rødkål
Vann
Slik gjør du:
Skjær en skalk rødkål i småbiter. Legg den i en gryte og fyll på med vann slik at det så vidt dekker kålbitene. La det småkoke i 5 minutter. Avkjøl og hell vannet over på et glass eller en flaske.
Fargen skal være mørk blålilla. Nå kan du prøve å dryppe den på ulike matvarer og vaskemidler på kjøkkenet ditt.
Saften blir rød når du blander den med en syre og grønn eller gul når du tilsetter en sterk base!
Hva skjer?
Rødkålsaft skifter farge med surhetsgraden:
Rød med syre og grønn eller gul med base.
Kult, ikke sant?
Tips til familieaktivitet:
Hva med å ha spørrekonkurranse hjemme om hvilke matvarer som er surt eller basisk?
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. Eller fyll ut kontaktskjema