Sommeråpent 10–17 alle dager | Kjøp billett

Eksperiment nr. 23: Dansende rosiner

Vanligvis synker rosiner i vann, men med en spesiell ingrediens lokker du frem oppdriften.

Her ser du hvordan!

Du trenger:

• Fem rosiner (pluss noen ekstra til smaksprøver)
  • Et glass
  • Vann med kullsyre

(Nb: Vær oppmerksom på at den kjente bieffekten, rosinsvinn kan oppstå under forsøket ;-) ).

Slik gjør du:

Fyll glasset med vann med kullsyre. Legg i rosinene. Spis noen andre rosiner mens du venter på at det skal skje noe i glasset.

Hva skjer?

Kullsyren i vannet legger seg som små bobler rundt rosinene. Boblene er lettere enn vann og stiger mot toppen. Når nok bobler har lagt seg rundt rosinene vil de ta med seg rosinene opp til overflaten. Der sprekker boblene, og rosinene, som er tyngre enn vann, faller ned igjen. De ser nesten levende ut!

Rosinsvinnet oppstår når fristelsen til å spise en eller to blir for stor.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Teknisk museum

Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16