Bli med inn i museets samtalerom for å utforske schizofreni som erfaring, biologi, historie og kultur.
Schizofreni er kanskje den diagnosen som oftest forbindes med psykose. I helsevesenet forstås schizofreni som en alvorlig psykisk lidelse som vies mye oppmerksomhet og ressurser. I uformell dagligtale beskriver «schizofren» en usikker følelse av hvilken verden som er virkelig.
Hva innebærer denne diagnosen – for den diagnostiserte, for pårørende, for behandlere? Hvordan har schizofreni blitt forstått og behandlet til andre tider og i andre kulturer? Hvor kommer diagnosen fra, og hvor er den på vei?
Kvelden åpner med en samtale på scenen, med seks spesielt inviterte gjester. Deretter blir det felles samtaler i mindre grupper, før vi avslutter i plenum.
Har du lyst til å dele erfaringer fra schizofreni eller beslektete lidelser? Vi samler inn diagnosehistorier i løpet kvelden. Du forteller i opptil 2 minutter, vi filmer/tar opp lyd. Arrangementet for øvrig blir ikke filmet og det blir ikke delt bilder av noen som ikke ønsker det.
Har du spørsmål eller ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med oss her.
Samtaleserien Medisinske rom. Diagnosens makt er støttet av Fritt Ord.
Dørene åpner kl. 17.30 og stenger kl. 21.15.
Fri inngang, åpent for alle.
Meget lett servering.
Velkommen! Se program under.
PROGRAM
Dørene åpner kl. 17.30 og stenger kl. 21.15.
Fri inngang, åpent for alle.
Meget lett servering.
Kl. 18–19 Panelsamtale
Vi samles i plenum, i amfiet i 3. etasje
Forfatter Sarah Selmer leser fra diktsamlingen Tjue som beskriver et sykdomsforløp og innleggelse ved en psykiatrisk institusjon
Et panel innleder om ulike sider ved schizofreni. I panelet sitter:
Kl. 19–20 Samtalegrupper
Vi møtes rundt store bord. Samtalen styres av en ansatt fra museet. Paneldeltakerne fordeler seg ved bordene.
Under denne sesjonen blir det også anledning til å fortelle en kort versjon av sin historie til film- og lydopptakteamet på Teknisk museum.
Vi lager også en liten litteraturkrok, for den som ønsker å sitte og lese litt.
Kl. 20–21 Felles samtale
Vi samles igjen i amfiet
Ellen Ugelstad viser klipp fra to av filmene sine (Indian Summer og Making Sense Together). Hun er filmskaper og pårørende til en bror som lever med en schizofren-diagnose. Filmene hennes undersøker spørsmål rundt makt og avmakt, normalitet og galskap og definisjonen av syk og frisk.
Oppsummering fra panelet og salen. Hvilke nye tanker har vi tenkt?
Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema
Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832