Lohner-Porsche

en elbil fra forrige årtusen

Foto av Lohner-Porsche

Lohner-Porsche er en av Teknisk museums mest spennende biler. Det er en elbil fra starten av 1900-tallet – med batterikasser foran og under førersetet, samt i hekken – og et system med elektromotorer i forhjulene.

- Hvem vet hvordan klimaregnskapet hadde sett ut om elbilene på begynnelsen av 1900-tallet hadde vunnet frem, spekulerer konservator på Teknisk museum, Endre Fodstad.

Verden valgte bort elbilen

Over 100 år senere ser vi at elbilene kommer tilbake. Selv Porsches oppsett i denne bilen er dette beskrevet som «interessant» i en artikkel i Elbil24 fra 2019.

Porsches første bil

Ferdinand Porsche bygget denne bilen for vognmakeren Lohner før han startet opp sitt eget, nå litt mer kjente, bilfirma.

Han forsøkte blant annet å løse problemet med uavfjæret vekt ved å legge inn noen heftige bladfjærpakker!

Bilen er en av tre elbiler Porsche bygget i sin tidlige karriere.  De to andre står på Porsche-museet i Stuttgart og Det tekniske museeet i Wien.

Teknisk museeums bil er beskrevet som «Alle Porschers Mor».

En gave til Teknisk museum

Den ble donert til museet av Ingeniør Arthur Bjerke. Bjerke, som mente bilen kom til Norge i 1908, kjøpte den i 1912 som en studiebil og skriver «jeg erhvervet mig gjennom den adskillige erfaringer i konstruktion og praksis med elektriske biler».

Han donerte den til museet i 1930. På dette tidspunktet var elektriske biler i ferd med å tape konkurransen med bensinbilene, siden fossilt brennstoff var billigere og enklere i motsetning til utfordringene med problemene med batterikapasitet og elektrisk drift. I dag er det noe elbilprodusentene er i ferd med å løse.

Behov for midler til konservering

-Siden den gang har bilen i perioder vært utstilt, men har dessverre stått uheldig magasinert i mange år og trenger sårt til konservering. Med støtte fra Porsche Norge har museet i 2019 startet opp et forprosjekt for å finne ut mer om bilens historie og dens tilstand. Vi skal i løpet av året utarbeide en plan for videre konservering av bilen, forteller Fodstad.

Konservator Hanne Skagmo arbeider med fargeprøver av bilen.

Bilde av Porsche Norge ved Lohner Porsche

Besøk fra Porsche Norge og sentralledelsen i Porsche.

Foto av Porsche

Lohner Porsche, slik den så ut da den ble dokumentert i museenes digitale arkiv, Primus.

Bilde av bil med mann under bilen

Endre Fodstad tilstandsvurderer understellet på Lohner Porsche.