VÅTPLATEVERKSTED og STEAMPUNK 9. – 10. november

Har du sett Labyrint X på TV? Da bør du komme på museet denne helgen for å se nærmere på steampunk-stilen. Kom og lag dine egne bilder med våtplateteknikk! Se også Martin Scorseses fabelaktige film, Hugo Cabret!

Lørdag og søndag mellom 11 og 18

Synes du industrielle revolusjon er en spennende tid i historien, kan du nå være med på en "reise" tilbake til tiden da industrien vokste frem, med tannhjul i hverandre, dampmaskiner - og en rivende utvikling av teknologi. Steampunk-stilen henter elementer nettopp fra denne tiden, så hvis du har et passende antrekk, kan du gjerne kle deg i dette, denne helgen.

Hele dagen: Dampende hatter
Se utstillingen "Dampende hatter" i Industriutstillingen. Obs: Kort utstillingsperiode: 7.–15.november

12.00 – 18.00 Jorden rundt på 80 dager

Lytt til hørespillet fra Jorden rundt på 80 dager, basert på et av Jules Vernes mest kjente verk mens du sitter i vår togkupe. Foregår hele dagen. Se 305 i kartet.

12.00 Skiftende tider

Visste du at det var 1 time og 47 minutt i forskjell fra ytterst av Sogndal i vest til Vadsø i øst? Eller at hver by hadde sin egen lokaltid? Hør mer om hvordan byggingen av jernbanen førte til en felles tid for Norge. Passer for barn fra ti år. Møt opp presis ved søyle 5 i foajeen.

12.00 – 14.00 Våtplateworkshop

Våtplateteknikken stammer fra 1850-tallet der man smurte et tjukt lag med kollodium og sølvnitrat på glassplater. Fototeknikken var omstendelig men den resulterte i et særegent uttrykk. Julie Loen holder workshop i våtplateteknikk der man får være med på hele prosessen fra preparering av fotoplater til fremkalling. Begrenset plass. For ungdom fra tolv år i følge med en voksen. Påmelding i resepsjonen. Møt opp presis ved søyle 3 i foajeen.

12.00 – 13.00 Hattedemonstrasjon (NB! kun lørdag)

Mona Strand og Linda Nerina Klingen Bentz fra Norske Modister og Hattedesignere viser hvordan en kan lage hattepynt med fjærdekorasjoner og franske silkeblomster. I utstillingen, Dampende hatter. Se 212 i kartet.
12.00 – 13.00 Hattedemonstrasjon (NB! kun søndag)
Franscesca Tullio fra Norske Modister og Hattedesignere demonstrerer hvordan vi damper hatter for å blokke dem ut. I utstillingen, Dampende hatter. Se 212 i kartet.

13.00 Elektroshow

Opplev eksperimenter med lys, utladninger, magnetisme og nordlys. Passer for barn og voksne fra åtte år. Showet foregår i Vitenscenen i underetasjen. NB: Kun 60 plasser. Se 109 i kartet.

13.00 – 14.00 Modistverksted

Her kan du lære å lage pynt og tilbehør til hatten din med kyndig hjelp fra modistene. Begrenset plass. Først til mølla! Passer for familier. Se 112 i kartet.

14.00 Den industrielle revolusjon

Hva skjedde i Christiania i perioden 1850 – 1900? Hør om industrialiseringen langs Akerselva, og lær om mekaniske verksteder og tekstilfabrikker. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

14.00 – 14.45 Foredrag om flosshatten og bowlerhatten

Modist og leder i Norske Modister & Hattedesignere, Anne-Kathrine Amundsen, forteller om disse to hattetypene, og viser frem materialer og modeller. Foredraget vil også bli krydret med fun-facts. Se 303 i kartet.

15.00 – 16.00 Modistverksted

Her kan du lære å lage pynt og tilbehør til hatten din. Begrenset plass. Første til mølla. Passer for familier. Se 112 i kartet.

15.00 – 17.00 Våtplateworkshop

Våtplateteknikken stammer fra 1850-tallet der man smurte et tjukt lag med kollodium og sølvnitrat på glassplater. Fototeknikken var omstendelig men resulterte i et særegent uttrykk. Fotograf Julie Loen holder workshop i våtplateteknikk der man får være med på hele prosessen fra preparering av fotoplater til fremkalling. Begrenset plass. For ungdom fra tolv år. Påmelding i resepsjonen. Møt opp presis ved søyle 3 i foajeen.

16.00 Dampmaskin

Vi forklarer dampmaskinens utvikling ved hjelp av spennende forsøk og eksperimenter! Passer for barn fra seks år. Møt opp ved søyle 5 i foajeen.

16.00 Hugo Cabret
– filmvisning med regissør Martin Scorseses fabelaktige film fra 2011
«Hugo er en foreldreløs gutt som bor i en glemt del av en jernbanestasjon i Paris, der han holder alle urverk ved like. På den samme stasjonen har George Méliès sin lille leketøysbutikk. Deres verdener kolliderer når Hugo forsøker å reparere en robot som faren en gang fant i kjelleren på et museum. Det viser seg at roboten er laget av Georges, som har en glemt fortid som filmskaper». (Filmpolitiet 2014.)
Anbefalt aldersgrense 7 år. Visningen foregår i Amfiet. Se 303 i kartet.