Illustrasjonsbilde. Gjenstand fra museets samlinger.

Ting, temaer og struktur

Dagens data- og teleutstillinger inneholder om lag 300 gjenstander. Totalt har museet mer enn 90.000 gjenstander i samlingen. Mange av disse er knyttet til IKT. Tingene danner utgangspunktet for utstillingen, og mange nye gjenstander vil løftes frem.

Ting og teknologier er både aktører som bidrar til å forme verden og noe som formes, tilpasses, integreres eller avvises i møte med mennesker og strukturer. I en museumsutstilling kan tingene åpne relasjoner og skape forståelse av det samfunnet de er en del av. Utstillingen vil forfølge tingene inn i kultur- og samfunnsliv, økonomi og politikk, forskning og vitenskap. Tingene, og det de gjør, bringer opp ulike temaer. En slik tilnærming til ting kjennetegner de måtene som museet jobber med utstillinger på.

Tingene i utstillingen vil være av høyst forskjellig karakter når det gjelder type teknologi, størrelse, materiale, alder, gjenkjennelighet og hvor enkelt det vil være å gjøre dem interessante og forståelige.

Det er enkelte gjenstander som man vil forvente å møte i en IKT-utstilling, slik som telefoner og datamaskiner.

Kan vi også inkludere ting som de besøkende ikke forventer, og på den måten skape forståelse for den brede anvendelsen av IKT? Eller kan vi tematisere tingene på måter som de besøkende ikke forventer, og dermed skape refleksjon rundt betydningen av IKT?

Vi ser for oss at utstillingen struktureres i 5-7 tematiske hovedområder som hver rommer historier fortalt gjennom hver sine nøkkelgjenstander og et antall supplerende gjenstander.

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen.