Målgrupper

En museumsutstilling har muligheten til å nå flere målgrupper. Samtidig som utstillingen i stor grad retter seg mot barn, unge, elever og familier (våre kjernebesøkende), søker vi også å nå andre, som unge voksne eller folk med bransjeerfaring. Det tas utgangspunkt i at de fleste besøkende er norske, men utstillingen vil også rette seg mot utenlandske besøkende når det gjelder språk og innhold.

Illustrasjonsbilde fra et kodekurs fra lærere.

Vi tar utgangspunkt i at de besøkende kommer i ulike sosiale settinger – som del av en skoleklasse, eller sammen med familie eller venner – og vil styrke den opplevelsen som de har i fellesskap med andre. Utstillingen vil ha flere lag som de besøkende kan velge å gå inn i. De kan ta stilling til aktuelle spørsmål, utforske hvordan gjenstander virker, fordype seg i historier eller la seg underholde – på egen hånd eller i grupper.

Det vil lages formidlingsopplegg tilpasset skoleklasser og læreplaner. I tillegg vil utstillingen følges av et omfattende aktivitetsprogram.

Eksempler på aktiviteter kan være kurs i koding, spillsamlinger, hackathons, filmvisninger, debatter m.m.

Norsk Teknisk Museum har allerede utviklet mange relevante programmer som tilbud til skoleklasser og fritidspublikum i vårt skaperverksted Teknolab, som er en del av vårt Oslo vitensenter. Flere vil bli utviklet og tilpasset den nye utstillingen og arenaen. Slik kan Teknolab og IKT-utstillingen sammen stimulere til nytenkning og nyskaping.

For å begynne utviklingen av ideer og teknikken i en slik programmerbar utstilling, etablere vi våren 2020 en liten eksperimentell sone i museets LAB. Det vil være mulig for museets besøkende å se inn, og komme inn og delta når vi åpner dørene. Her vil vi plassere et lite utvalg historiske gjenstander, og starte prosessen med å utvikle et datasystem som skal styre den kommende utstillingen.