Helsesenteret for papirløse migranter er det eneste stedet i Oslo der mennesker uten lovlig oppholdstillatelse kan få helsehjelp. Senteret eies og drives av Kirkens Bymisjon og Oslo Røde Kors, og har en stab av rundt 100 frivillige arbeidere. Bildet viser et av senterets legekontor. På grunn av faren for smitte av koronavirus, holder senteret nå stengt.

Helsesenteret for papirløse migranter

Det finnes ifølge statistisk sentralbyrå rundt 18 000 mennesker i Norge uten gyldig oppholdstillatelse. Noen har søkt asyl og fått endelig avslag, andre har utgått visum, fingeravtrykk i annet Europeisk land, mistet oppholdstillatelsen sin eller valgt å ikke registrert seg. Mange lever her i årevis med ingen eller svært begrensede rettigheter til helsehjelp, arbeid og sosialhjelp. De tør ikke å oppsøke sykehus eller andre helsetjenester av frykt for å bli sendt ut av landet. Det finnes eksempler på mennesker som har født i en busk, ikke fått kreftbehandling eller diabetesmedisin, gått med ubehandlet benbrudd, eller andre alvorlige helseproblemer uten å få hjelp.

I 2009 ble Helsesenteret for papirløse migranter åpnet i Oslo. Siden den gang har det åpnet et tilbud også i Bergen. Helsesentrene drives av Kirkens Bymisjon og Røde Kors og ser over 1000 pasienter i året.

Helsesenteret i Oslo har vært stengt siden 12. mars pga koronautbruddet. I dag er det kun et begrenset tilbud med sykepleier i bakgården.

Mandag 23. mars


Støttesamtale med og vurdering av pasient med psykiske problemer. En kald og vindfull ettermiddag. Foto: Hilde Marie Reksjø / Helsesenteret for papirløse migranter.

Papirløs. Og nettopp fått bekreftet uønsket graviditet. Foto: Hilde Marie Reksjø / Helsesenteret for papirløse migranter.

Tirsdag 24. mars

Helsesenteret har vært stengt siden 12. mars pga koronautbruddet. I dag åpnet endelig et tilbud i bakgården.

Torsdag 26. mars

Pasient ringer. For en uke siden tok medisinen hans Marevan slutt. Han har ikke vært på kontroll hos lege på over to måneder. Han trenger å ta prøver og se lege for kontroll og medisiner. Tilstanden hans kan bli alvorlig uten denne livsnødvendige medisinen. Vi har ikke lege på Helsesenteret nå grunnet korona-situasjonen, noe som gjør dette utfordrende.

Fredag 27. mars

Jordmor fra en helsestasjon ringer. Pasienten, en gravid kvinne vi kjenner godt, som er uten fast sted å bo har feber og er tungpustet. Jordmor ordner med henvisning for korona prøve. Vi ringer kommunen. De kan pr nå ikke hjelpe henne med et sted for å gå i karantene, og vi er bekymret hvis hun tester positivt på korona prøven. 

26. mars: Røde Kors leverer telt som vi kan bruke i bakgården i mottak av våre pasienter. Foto: Hilde Marie Reksjø / Helsesenteret for papirløse migranter.

31. mars: Klart for mottak av pasient. Helsesenteret legger opp til at det kan holdes avstand. Foto: Hilde Marie Reksjø / Helsesenteret for papirløse migranter.

31. mars: Dagbladet har fulgt Helsesenteret og våre pasienter en stund. Ingenting av rettigheter til helsehjelp for papirløse er forandret etter vi fikk korona i Norge. Vi har måttet stenge store deler av tilbudet vårt. Det er desto viktigere nå å dokumentere arbeidet vårt og utfordringene de papirløse møter. På bildet: Dagbladets fotograf med pasient i vårt telt for samtale med pasienter, utlånt fra Røde Kors. Foto: Hilde Marie Reksjø / Helsesenteret for papirløse migranter.

Fredag 3. aprilKontakt oss

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir–fre kl. 13.15–15

 

Nyhetsbrev

Ja, takk!

Vennligst aktiver javascript for å kunne sende dette skjemaet