25. og 26. nov: Industridokumentasjon og bedriftsarkiv i fokus

Velkommen til seminar på Norsk Teknisk Museum 25.–26. november:
 
Hvem dokumenterer og bevarer, og hvordan blir det tilgjengeliggjort og formidlet?
 
I samarbeid med Arkivforbundet, de nasjonale museumsnettverkene for teknologi og industrihistorie, og for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie, inviterer SIKA (Seksjon for industri, kommunikasjon og anlegg i Norges museumsforbund) til seminar hvor dokumentasjon av industri- og kulturminner, og bevaring av bedriftsarkiv, er hovedtema.
 
I 2017 og 2018 ble SIKA tildelt midler fra Norges museumsforbund til et prosjekt for å kartlegge hva som var gjort av industridokumentasjon og utarbeide en enkel veileder på området med tips og råd til hvordan dette kan gjennomføres.  I dette seminaret vil vi presentere funnene i arbeidet, og invitere aktører som driver med industridokumentasjon og bevarer bedriftsarkiver, til å dele erfaringer.
 
Påmelding til seminaret innen 10. november. Påmeldingen sendes ved bruk av dette skjemaet: https://no.surveymonkey.com/r/2B5NHW5
 
Overnatting: Vi har reservert rom på Radisson hotell i Nydalen til 1. november. Oppgi koden: AR1911for å få rabatt. 
 
Deltakeravgift: kr. 500,- (inkl. lunsj og middag)

Program 25. november:


11:00
Lunsj

12:00 Velkommen

12.15 Kartlegging av industridokumentasjon i Norge. Hanne Synnøve Østerud, leder for SIKA og Hanne Dale, prosjektkoordinator for prosjektet SIKA- Seksjon for industri, kommunikasjon og anlegg har de to siste årene arbeidet med kartlegging av industridokumentasjon i Norge. Hvem kartlegger, hvem bevarer, hvordan lagres det og hvordan gjøres det tilgjengelig? Presentasjon av prosjektet og veilederen som er utarbeidet.

13:00 Tre nasjonale næringsarkiver I dag finnes det tre nasjonale arkiver. De viktigste bedriftsarkivene fra disse næringene skal bevares. Hvordan er de nasjonale arkivene organisert og hvordan blir utvalget gjort? • Norsk Olje og gassarkiv, Torkel Thime, Norsk olje- og gassarkiv ble etablert av Arkivverket som et treårig pilotprosjekt i perioden 2014-2016. Målet var å opprette en nasjonal enhet innenfor Arkivverket med ansvar for denne sektoren. Arkivet er plassert ved Statsarkivet i Stavanger • Norsk Sjømatarkiv, Terje Haram ArkiVest har i samarbeid med Arkivverket etablert Norsk sjømatarkiv. Arkivet har et nasjonalt ansvar for bevaring av historisk verdifullt kildemateriale fra norsk sjømatsektor. • Norsk Bergindustriarkiv, Ingrid Nøstberg. Vestfoldarkivet har, i samarbeid med blant andre Arkivverket, etablert Norsk bergindustriarkiv.

14:00 Pause

14:15  «Highlights» fra en lysbueovn, Tone Rasch, Hanne Skagmo og Ketil G. Andersen, Våren 2019 startet Norsk Teknisk museum arbeidet med nye farger til Birkeland-Eyde lysbueovn fra 1915. Hva forteller arkivene, hvordan har restaureringen blitt utført og hvordan har lysbueovnen blitt musealisert?

14:45 «Highlights» fra en annen lysbueovn, Hedvig Navelsaker, Norsk
Industriarbeidermuseum. Arbeidet med lysbueovnen på Rjukan.

15:15 «Kulturminner i vassdrags- og energisektoren – standardisering og digitalisering av dokumentasjon». Christine Snekkenes og Unn Yilmaz, Avdeling for Informasjonsforvaltning og kulturhistorie i NVE

15:45 Pause

16:00 «Løsarbeideren og standardarbeideren – tilknytningsformer i arbeidslivet i et historisk perspektiv» Gunhild Lurås, Norsk Industriarbeidermuseum. Gjennom museenes samlinger og privatarkiv leder Museumsnettverket for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie et nasjonalt forskningsprosjekt som forsker på tilknytningsformer i arbeidslivet i et historisk perspektiv.

16:30 Samverkan för dokumentation av modern processindustri, Peter Du Rietz, Tekniska museet i Stockholm.

17:00 Pause (Forflytter oss til utstillingsområdet)

17:15 Omvisning i utstillingen «Månelandingen 50 år» ved prosjektleder og
konservator Dag Andreassen

18:00 Middag under flyvingen på museet


Program 26.november:


09:00
I 2019 flytter ovnsprodusenten Jøtul store deler av produksjonen til Polen. Hvordan har beredskapsgruppen for industridokumentasjon i Østfold arbeidet med dette?
Camilla Gjendem, Østfoldmuseene - Moss by- og industrimuseum

09:30 Teknisk industrielle kulturminner inn i fremtiden, Anke Loska, Riksantikvaren og Ann Kristin Ramstrøm, Museumssenteret i Hordaland / Norsk Trikotasjemuseum

10:00 Pause

10:15 Arbeidet med tilgjengeliggjøringen av Norsk Teknisk Museums Industrihistorisk arkiv, arkivet over tekniske kulturminner og bygdemølleregisteret, Anne Solberg og Relsen Larsen, Norsk Teknisk Museum

10:45 Kulturvern og politikk i Stavanger – Om arbeidet med verneplan for hermetikkindustrien, Erik Rønning Bergsagel, Norsk hermetikkmuseum, (MUST)

11:15 Pause

12:30 SIKA og veien videre. Paneldiskusjon med utgangspunkt i kartleggingen SIKA har gjort. Hvordan kan museer og arkivinstitusjoner som bevarer bedriftsarkiv og andre som
arbeider med industrielle kulturminner dele erfaringer og samarbeide bedre?

Panelet: Anne Aune, fagdirektør Bevaringsvurdering og privatarkiv i Arkivverket, Dag Andreassen, konservator Norsk Teknisk Museum, Sidsel Hindal prosjektleder hos NVE, Ann Kristin Ramstrøm, Museumssenteret i Hordaland/Norsk Trikotasjemuseum.

13:15 Lunsj


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum

Kjelsåsveien 143

0491 Oslo

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Tlf: 22 79 60 00