Teknologitorsdag
På vei mot nytt Vikingmuseum
Etter år med forberedelser ble det byggestart for det nye Vikingtidsmuseet i 2023. Hvordan sikres og flyttes skip og sleder fra Vikinghuset til det nye museet?
Vikingskipshuset på Bygdøy har siden 1930-årene huset den rikeste samlingen av gjenstander fra vikingtiden vi kjenner i dag, deriblant de tre best bevarte vikingskipene i verden. Flere risikogjennomganger for samlingen har avdekket at den bør sikres i et nytt museum på samme tomten som eksisterende museum. Etter år med forberedelser ble det byggestart for det nye Vikingtidsmuseet i 2023. Ved grunnstensnedleggelsen i 2024 uttalte Statsbyggs administrerende direktør, Harald V. Nikolaisen, at «Dette er et av de viktigste byggeprosjektene i vår tid. I dag tar museet, som skal sikre og vise fram Norges viktigste kulturskatter, et betydelig skritt videre».
Likevel går reisen mot det nye museet gjennom utfordrende farvann for vikingskipene. I tillegg til skipene blir også de svært skjøre praktsledene fra Osebergfunnet oppbevart i det eksisterende museet gjennom byggeperioden. Det var rett og slett knyttet for stor risiko å flytte dem bort fra området. Men hva tåler egentlig disse ikoniske kulturskattene? Hvordan sikres de gjennom byggeperioden, og ikke minst hvordan skal de flyttes inn i det nye museet? I tillegg må det utarbeides en langsiktig bevaringsstrategi for fremtiden.
Prosjektet «Safeguarding of objects» (SGO) er et tverrfaglig prosjekt med spesialiserte fagdisipliner som arbeider med løsninger på disse utfordringene. Det er et samarbeidsprosjekt mellom Kulturhistorisk Museum, UiO, og Statsbygg. Prosjektet har gjort betydelig nybrottsarbeid for arbeid med store, komplekse strukturer i arkeologisk tre.
David Hauer er ansvarlig konservator for SGO-prosjektet som omfatter sikring, flytting og langsiktig bevaringsstrategi for sledene og vikingskipene. Han arbeider med metodeutvikling for analyse av komplekse trestrukturer, risikoanalyser og bevaringsstrategi ved Kulturhistorisk museum. Han har utstrakt kjennskap til fagfeltet og bidrar i internasjonale nettverk.
Les mer
David Hauer
31. oktober kl. 17.00-18.00
Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
Foredraget er gratis.
Påmelding og informasjon
Det er ikke nødvendig å melde seg på, men dersom du ønsker litt servering før arrangementet må du melde deg på via lenken under senest to dager før:
Det blir enkel servering i museets kafé fra kl. 16.00 for de som har forhåndspåmeldt seg.
Museet er åpent til kl. 19.00 (kl. 23.00 for de over 18 år).
Over: Analyse av Osebergskipet