Skip to main content
           

To english site

6. november 2023:

Kunstig intelligens i skolen

"AI kan være et veldig bra verktøy til kreativ problemløsning og kan være din sparringspartner, men for å kunne bruke den på en trygg måte, må du ha kunnskap om både hvordan AI fungerer og om faget.

Et AI verktøy kan gi oss mer digital skaperkraft, men det forutsetter god digital dømmekraft.

AI er over alt og det er skolens ansvar å gi elevene kunnskap om den."

Inga Strümke

Kunstig intelligens (AI) inntar hverdagen vår, og også skolen. Hvordan kan barn og unge bruke teknologien kreativt og fornuftig, og forstå hvilke utfordringer teknologien skaper? Hvordan kan de utvikle sin digitale skaperkraft og dømmekraft ved bruk av kunstig intelligens? Hvilke pedagogiske verktøy kan du som lærer bruke for å introdusere elevene for teknologien på en trygg og praktisk måte og samtidig få dem til å forstå de etiske dilemmaene vi står overfor?

Pedagoger ved vitensentrene i Norge tester ut og utvikler nye pedagogiske opplegg for å svare på disse utfordringene. Målgruppen for oppleggene er hovedsakelig ungdomsskolen og videregående skole. På denne konferansen deler vi våres erfaringer med ulike pedagogiske verktøy og ressurser og gir anbefalinger om målgruppe, varighet og nivå.

Prosjektet "Digital skaperkraft og dømmekraft med AI" er finansiert av Sparebankstiftelsen DnB og gjennomføres i 2023.

Velkommen til inspirerende, lærerik og morsom dag!

Mandag 6. november 2023

Kl. 09:00-15:30

Oslo vitensenter

Sted: Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, Oslo.
Finn veien

Påmelding:

Påmeldingen gjøres via dette skjemaet.

Konferansen er gratis, men ved manglende oppmøte evt. om ikke avbestilling er gjort 2 uke før arrangementet, vil skolen faktureres 500.- 

Program for dagen  (med forbehold om endringer)

  • 08.00 – 09.00 Registrering og kaffe

  • 09.00 – 10.15 Plenum i auditoriet

    • Åpning av konferansen, ved Safina deKlerk, leder Oslo vitensenter
    • Introduksjon til prosjekt "Digital skaperkraft og dømmekraft med AI", ved Jon Haavie, Oslo vitensenter
    • Hvordan bruke ChatGPT i skolen? ved Odin Nøsen
    • Kompetansepakke om kunstig intelligens i skolen ved Utdanningsdirektoratet
    • Introduksjon til workshops

  • 10.15 – 10.30 Pause og rombytte

  • 10.30 – 12.00 Parallelle workshops

    • Hva er kunstig intelligens, ved Oslo vitensenter
    • AI Randabergskolen ved Odin Nøsen
    • Sorteringssamfunnnet ved Daniel Lacey-McDermott

  • 12.00 – 12.45 Lunsj

  • 12.45 – 13.30 Plenum i auditoriet

    • Kunstig intelligens for lærere: en praktisk tilnærming i og utenfor klasserommet, Kenneth Bareksten
    • Slik bruker jeg AI i undervisningen, eksempler fra lærere

  • 13.30 – 13.45 Pause og rombytte

  • 13.45 – 15.15 Parallelle workshops

    • Etiske dilemma ved bruk av AI, Oslo vitensenter
    • AI bildegenerering, Hanne Madsen
    • Programmering med hjelp av ChatGPT, Oslo vitensenter

  • 15.15 – 15.30 Pause og rombytte

  • 15.30 – 17.00 Filmvisning
    • Black Mirror episode om AI (for de som ønsker)

Foredrag og workshop

Kompetansepakken om kunstig intelligens

Utdanningsdirektoratet (UDIR)

UDIR har utviklet en kompetansepakken om kunstig intelligens. Denne kompetansepakken skal støtte lærere, skoleledere og skoleeiere i å håndtere fremveksten av kunstig intelligens.

Pakken tar for seg utfordringer og muligheter med denne teknologien – spesielt i tilknytning til undervisningspraksis, vurdering, kildekritikk, personvern og informasjonssikkerhet. Du vil også finne drøftingsoppgaver og aktiviteter som skal bidra til refleksjoner i profesjonsfelleskapene.

Pakken har egne sider med lederstøtte til skoleledere- og eiere og vil bli oppdatert kontinuerlig. Du vil få en introduksjon til denne kompetansepakken på konferansen.

AI Randabergskolen

Odin Nøsen, Spillpedagogene/Randaberskolen

AI i Randabergskolen er en nettside der du kan teste ulike Chatbotter tilpasset undervisning i skolen som bruker ChatGPT.

Erfaringene med Chatbottene gir elevene et godt utgangspunkt for å forstå hvordan bottene kan tilpasses ulike behov, ha ulik personlighet og slik løse bestemte problem. Nettsiden har også mange gode eksempler for både lærere og elever på hvordan ChatGPT kan brukes på gode måter.

Løsningen krever ingen innlogging og løser dermed problematikk knyttet til ChatGPT/GDPR. AI i Randaberskolen er laget av Odin Nøsen (Spillpedagogene).

Etiske dilemma ved bruk av AI

Oslo vitensenter

Mange elever ble først kjent med generativ AI ved at de fikk seg en ny AI-venn på Snap - MyAI. I denne sesjonen skal vi lage en AI-venn som oppfører seg som Snaps MyAI og manipulere den til å selge oss produkter vi ikke trenger eller påvirke våres meninger. I gruppearbeid skal vi diskutere hvilke utfordringer dette og annen generativ AI skaper for skolen. 

Kunstig intelligens for lærere: en praktisk tilnærming i og utenfor klasserommet

Kenneth Bareksten, lærer ved Engebråten skole

Kunstig intelligens for lærere er en praksisrettet bok til bruk i et miljø med et stort dokumentasjonskrav. Skolen er et slikt miljø, og lærere bruker mye tid på å sikre at elever får den rettmessige og nødvendig opplæringen. Kunstig intelligens kan imidlertid gjøre mye av det administrative arbeidet, som å forenkle tidkrevende oppgaver innen idemyldring, oversikt, tekster, lyd og video, i tillegg til matematikk og koding. Det vil skape rom lærere kan bruke på elevene. Med forståelse for teknologiens prinsipper og enkle ledetekster, kan kunstig intelligent programvare skape og tilrettelegge for god læring for elever og tid til å gjøre det for lærere.

Hva er kunstig intelligens?

Oslo vitensenter

Kunstig intellingens har en lang historie som strekker seg helt tilbake til 50-tallet. I denne sesjonen blir vi litt kjent med denne historien og tester ut en rekke enkle praktiske aktiviteter som illustrerer noen av konseptene bak teknologien. 

AI bildegenerering

Hanne Madsen, Vitenfabrikken

AI kan genere bilder som tilsynelatende ser ekte ut, som et fotografi, eller som immiterer uttrykket til kjente kunstere. Alt man trenger å gjøre er å skrive et prompt i en AI-bildegenerator. Bildet over er f.eks laget med promptet "“A photo of an astronaut riding a horse” ved å bruke Dalle 2.

Hanne Madsen fra Vitenfabrikken går gjennom ulike verktøy til å lage "AI-kunst" til bruk i undervisning i skolen der hun også beskriver fordeler og ulemper med de ulike verktøyene såvel som etiske dilemmaer.

Sorteringssamfunnet

Daniel Lacey-McDermott

Kunstig intelligens brukes til å gjenkjenne innhold, alt fra panteautomater til ansiktsgjenkjenning på mobiltelefonen som f.eks FaceID til å overvåke samfunn. I denne workshoppen lager vi en kunstig intelligens og bruker den til å styre en sorteringsmaskin. Vi bruker verktøy som "Google Teachable Machine", programmeringsplatformen "MakeCode" og diverse utstyr som micro:bit og servoer til å lage en sorteringsmaskin som kanskje kan sortere ut den beste twisten (ja der er banan). 

Programmering med hjelp av ChatGPT

Oslo vitensenter

Kan kunstig intelligens være en hjelp til å lære seg tekstbasert programmering? I denne sesjonen tester vi å bruke en kodehjelper som bruker ChatGPT til å utforske tekstbasert programmering i Python for micro:bit. Vi utforsker muligheter og diskuterer utfordringer med denne løsningen. Kodehjelperen er laget av Odin Nøsen. 

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbake til toppen