Annus horribilis, men mange nye muligheter
For et år! Vi legger bak oss et veldig utfordrende år, men også et år med full fart og stor ståpå vilje
Året som har gått har vært et år i balansekunstens tegn. Vi startet året med høy fart, stor planleggings- og byggeaktivitet for flere nye utstillinger, besøksrekorder og vi gledet oss til et fantastisk museumsår med stadig nye og fornøyde besøkende. Det gikk som vi alle vet brått nedover, med stengning av museet i mars, permitteringer av mange ansatte i seks uker, gjenåpning i mai og en krevende juni måned. Det ble gjort en massiv innsats fra alle ansatte for å få på plass smittevernstiltak slik at vi kunne ønske publikum trygt og sikkert velkommen inn i det store museumsbygget vårt. Det ble en besøksmessig bra sommer med mange turister på tur i eget land, men med økt smittetrend og utfordringer i kollektivtrafikken utover høsten uteble de besøkende i større og større grad før vi i november ble pålagt å stenge på nytt på grunn av smittesituasjonen i Oslo.
I tiden under den første nedstengningen hadde vi virkelig et gjennombrudd for digital formidling fra museet, og vi startet opp med digitale vitenshow, omvisninger, utstillingsåpninger, aktiviteter, foredrag, fagsamtaler, konferanser og konserter for å nevne noe. Det er vanskelig for meg å takke mine kollegaer på museet nok for den innsatsen som ble lagt ned her. Det har vært innsats på tvers av alle avdelinger, og mange har tatt på seg oppgaver for å dekke helt nye behov dette året. Informasjon på weben vår og markedsføring av museet har vært viktigere enn noen gang. Vi har holdt våre trofaste besøkende informert, vi har fortsatt å bygge på vår gode merkevare og vi har dratt folk inn i museumsopplevelser på nett. Noe som har blomstret etter inntog av Covid-19.
Totalt sett så landet besøkstallet på nær 43 % av forventet besøk i 2020, noe som selvsagt er lavt. Det har virkelig vært mange tøffe prioriteringer med de økonomiske utfordringene i dette veldig annerledes og kriselignende driftsåret, men med god støtte fra styre, et revidert nasjonalbudsjett og en ekstra kompensasjon for vitensenteret har allikevel 2020 ikke blitt en økonomisk katastrofe. Det er vi utrolig glade for!
Vi introduserte to nye temporære utstillinger: Klima 2+, åpnet av klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn og Regjeringskvartalet, som ble åpnet av Oslos ordfører Marianne Borgen. Klimautstillingen utfordrer våre besøkende til å stille spørsmål, og å se at alt som skjer rundt oss henger sammen med en av vår tids største utfordringer - klimakrisen. Fotoutstillingen Regjeringskvartalet viser fotografier som dokumenterer historien i et av hovedstadens mest omstridte kvartaler. Det hele i sin tid fotografert av Teigens fotoatelier, og deponert hos oss som en del av Dextra samlingen finansiert av Sparebankstiftelsen.
Venneforening har også i år, gjort en fantastisk jobb for museet. De har finansiert oppussingen av Birkeland-Eydes lysbueovn utenfor museet, istandsetting av museets enorme vannhjul i inngangspartiet og innkjøp av ny modelljernbane. Gjennom utallige timers dugnadsinnsats har venneforeningen også restaurert den store industrimodellen som representerer norsk industrisamfunn på femtitallet.
Selv om vi har ligget på økonomisk sparebluss, har det allikevel blitt jobbet iherdig med våre to nye permanente utstillinger. Når vi i starten av 2021 åpner medisinutstillingen Liv og død, fornyer vi store deler av Nasjonalt Medisinsk museums utstillingsområder. En innovativ og interaktiv IKT-utstilling skal åpnes i november samme år med Snøhetta som designere. Vi legger lista høyt, og våre ambisjoner er å bli en av landets viktigste arenaer for å sette IKT på dagsorden.
Vi har også rettet energien vår innover i år. Det har vært krevende å trygge våre ansatte i forhold til permitteringer og hva som skjedde, og å snakke om usikkerhet og endringer som vi ikke visste omfanget av. Det har også vært utfordrende med hjemmekontor og jobbing på nye måter, noen kjenner også på isolasjonen. Vi har jobbet med internkontroll og revidert både sikringsplan og beredskapsplan og anskaffet et nytt energioppfølgingssystem, så det har heller ikke i år ikke skortet på høy aktivitet.
Det har naturligvis vært minimalt med utleie gjennom året, det samme gjelder for andre fysiske arrangementer. Det har også i år vært høy aktivitet utenfor museumsbygningen på Kjelsås og vi har formidlet, undervist og gitt opplevelser til om lag 3000 elever og lærere. Skoleopplegget har i stor grad vært kjørt som planlagt og Oslo vitensenter har undervist i micro:bit ute på skolene. I samarbeid med Oslo kommune og Utdanningsetaten ble det startet egne Talentsentre for realfag for høytpresterende elever ved Hellerud, Hersleb og Persbråten videregående skoler, det hele finansiert av Sparebankstiftelsen DNB. Kodekraft, et digitalt undervisningsprogram om programmering og energikilder ble etablert ved norske vitensentre i samarbeid med Equinor.
Nå gleder vi oss til 2021 og håper det blir et mer normalt år!
Fortsatt god lesing!
Hilsen
Frode Meinich,
direktør ved Teknisk museum