fbpx
Sommeråpent 10–17 alle dager t.o.m. 21. august. Andre åpningstider | Kjøp billett |  

ROMDAGEN 2021

Bli med på spennende foredrag lørdag 23. oktober! 

I løpet av dagen får du vite mer om hva som skjer i solsystemet, utfordringer med søppel i rommet og 60 år med bemannet romferd.

Hva skjer fremover, tro? 


Kl. 12–15
Gratis adgang til foredragene

Foto: Nasa

Åpning av dagen kl.12:15-12:25

Ved Per Arne Marthinsen, Norsk Astronautisk Forening

Hva skjer i Solsystemet? Kl.12:30 - 13:20

Ved Øyvind Guldbrandsen - Norsk Astronautisk Forening

Utforskningen av Solsystemet pågår for fullt. Ved Mars har aktiviteten aldri vært større enn nå. Et titalls romsonder, inkludert tre rovere, fra fem nasjonale eller internasjonale romorganisasjoner, er i drift i kretsløp rundt eller på overflaten av planeten, og flere er under bygging eller planlegging. NASA har nylig også vedtatt å bygge to nye Venus-sonder, deres første på over tretti år. En ESA-sonde vil snart ankomme Merkur, og ESA og NASA vil snart skyte opp hver sin sonde til Jupiter, hvor det også allerede er en i kretsløp. Flere asteroideferderer i gang eller under planlegging, og om noen år skal til og med en drone skytes opp til Titan, og etter ankomsten fly rundt i Saturn-månens tykke atmosfære

Øyvind Guldbrandsen er artikkelskribent for romfart.no og Romfart, henholdsvis nettstedet og tidsskriftet til Norsk Astronautisk Forening. Han har også vært redaktør i bladet, og har gjennom mange år holdt foredrag om romrelaterte emner.

Romsøppelutfordringer Kl. 13:30 - 14; 20

Ved Yngvild Andalsvik - Fagsjef, Romovervåking - Norsk Romsenter 

Det er ikke kun på Jorden at forsøpling er et problem, dette gjelder også i det nære verdensrom. Rundt 26 000 biter romsøppel blir per i dag overvåket i bane rundt Jorden. I tillegg finnes det ytterligere større mengder mindre fragmenter som ikke kan spores. Økningen i antallet satellitter, særlig i lav jordbane, aktualiserer utfordringen med romsøppel ytterligere, både i form av kollisjonsvarsler, potensielle kollisjoner og generering av mer romsøppel.

Mangelen på trafikkregler i rommet gjør heller ikke slike situasjonen lettere å håndtere. Dette er også et tema som diskuteres på internasjonale arenaer som i FN, World Economic Forum og nylig på G7 møtet i Storbritannia. I juni forpliktet landene der seg til å jobbe for sikker og bærekraftig bruk av rommetFramveksten av ulike aktører og aktiviteter i rommet fører også til større bredde i type aktiviteter og teknologier som utvikles, inkludert teknologi for fjerning av romsøppel og reparasjon av satellitter i bane. Disse har et interessant forretningspotensiale.

60 år med bemannet romfart; hva skjedde, og hva kan vi forvente i de neste 20 årene. Kl. 14:30 15:20

Ved Ragnar Thorbjørnsen  - Norsk Astronautisk Forening

I år er det 60 år siden historiens første bemannede romferd; Jurij Gagarin gjennomførte én runde rundt Jorden i romskipet Vostok 1 den 12. april 1961. Den neste store milepælen var USAs månelanding i 1969. Nå har det gått nesten 50 år siden sist gang mennesker forlot jordbanen, og endelig har vi en plan som får oss til å tro at det vil skje igjen, kanskje allerede i 2023. Men så må vi spørre oss: Når vil mennesker igjen lande på Månen, og kommer mennesker til å reise til Mars før 2040?

Ragnar Thorbjørnsen var redaktør for tidligere Romfart Ekspress, skriver artikler i romfart.no og tidsskriftet Romfart. Han har holdt mange foredrag om bemannet romfart

Foredragene foregår i auditoriet i underetasjen. Du vil finne merking når du kommer inn hovedinngangen.

Romdagen er et samarbeid mellom Norsk Astronautisk Forening og Teknisk museum.

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

Ja, takk!

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00