• Fortiden: Apollo 11

 • Nåtiden: En dag uten satellitter

 • Fremtiden: Romfart i 2020-årene – Internasjonalt perspektiv

Romdagen 2019

26. oktober 2019 på Teknisk museum

Fra president Kennedys tale til Kongressen i 1961 til fremtidens kommersielle romturisme. Og kan liv ha oppstått andre steder enn på Jorden? Hør spennende foredrag på Romdagen 2019, i regi av Teknisk museum og Norsk Astronautisk Forening!

 •  Arrangementet i auditoriet er gratis og åpent for alle.

 • Sted: Auditoriet, ned trappen fra foajeen.

 • Ønsker du å besøke Teknisk museums utstillinger gjelder ordinære billettpriser.
 • Se og del arrangementet med dine venner via Facebook!

PROGRAM:

11.50 – 12.00 Åpning av dagen

Ved Per Arne Marthinsen, Norsk Astronautisk Forening

12.05 – 13.00 50 år siden Apollo 11
Ivar Johansen, Norsk Astronautisk Forening

Kl.14:32 norsk tid den 16. juli 1969 var alles øyne fokusert på oppskytingen fra Kennedy Space Center da Saturn 5 med kommandoseksjonen Columbia, og månelanderen Eagle på toppen skulle skytes opp på sin historiske ferd til Månen. Med bakgrunn i president Kennedys tale til Kongressen den 25. mai 1961 skulle USA i løpet av tiåret sende mennesker til Månen, og returnere dem trygt til Jorden.

Den 20. juli kl. 21:17 norsk tid landet Eagle på måneoverflaten, og vel seks timer senere, 21. juli kl. 03:56:20 norsk tid fikk verden se at Neil Armstrong satte sin fot på Månens overflate med ordene: «That’s one small step for a man, one giant leap for mankind». Etter 21 timer og 36 minutter på overflaten fulgte hjemreisen og landing den 24. juli kl.17:50 norsk tid i Stillehavet. Mannskapet ble hentet opp av hangarskipet USS Hornet.

13.10 – 14.00 En dag uten satelitter
Pål Brekke, Norsk Romsenter

Litt over 8000 satellitter er blitt skutt opp siden Sputnik 1 i 1957. I dag er det omtrent 4850 satellitter som fremdeles svever rundt Jorden, og av disse er omtrent 2000 operative.

Satellitter er blitt en innvevd del av vårt samfunn og er avgjørende for en rekke tjenester vi i dag tar som en selvfølge. For kommunikasjon, direktesendt TV, navigasjon, skipsovervåkning, banktjenester, redningsaksjoner og værmeldinger er satellitter helt avgjørende. Men hva ville skje om alle disse av en eller annen grunn skulle slutte å fungere? For eksempel kan en superstorm fra Solen slå ut alle satellitter. Hvordan ville hverdagen vår bli når vi våkner opp til en dag uten satellitter? Hvordan vil verdenssamfunnet håndtere mange dager uten de utallige tjenester som satellitter gir oss og som gjør hverdagen vår behagelig.

En dag uten satellitter er ikke noe veldig sannsynlig scenario. Men det er viktig at samfunnet har beredskapsplaner for bortfall av tjenester som satellitter gir oss. Vi sier ofte at vi ikke vet hva vi har før vi mister det.

14.10 – 15.00 Romfart i 2020-årene
Ragnar Thorbjørnsen, Norsk Astronautisk Forening
 • Hva kan vi forvente, hva kan vi håpe på og hva vil helt sikkert ikke skje?
 • Nye romskip
 • Bemannede ferder til Månen
 • Videre utforskning av Solsystemet
 • Den internasjonale romstasjonen lever videre i bane rundt Jorden
 • Vi håper på en ny romstasjon i rommet nær Månen
 • Vi tror at ESA og NASA vil samarbeide om å hente hjem prøver fra Marsoverflaten
 • Hva håper vi å finne ut?
 • Det store spørsmålet: Kan liv ha oppstått andre steder enn på Jorden?
15.10 – 16.00 International perspectives
Dr. Tess Caswell, Brown University

Dr. Tess Caswell, flight controller ved Blue Origin og simulation astronaut, vil gi i oss et innblikk i internasjonale og fremtidsrettede perspektiver på romfart, bl.a. om mulig romturisme og Blue Origins engasjement frem mot kommende planlagte måneferder.

Vi ønsker velkommen til diskusjon om fremtiden for utforsking av verdensrommet sammen med blant andre Marianne Vinje Tantillo, fagsjef for bemannet romfart og utforskning ved Norsk Romsenter. Står vi overfor en ny epoke med romferdsel – hva er veien videre? Er det et kappløp mellom statlige og private aktører – og kommer de kommersielle aktørene til å lede den teknologiske utviklingen?


Kontakt oss

Norsk Teknisk Museum

Kjelsåsveien 143

0491 Oslo

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Tlf: 22 79 60 00