Per Stang

Per (Peder) Stang var sentral i forsøksvirksomheten med kunstgjødselproduksjon ved Norsk Hydro i selskapets første år på Notodden og Rjukan. Han var dermed med på et av de største industrieventyrene som har skjedd her i landet. Stang var en ivrig amatørfotograf og dokumenterte industriutviklingen med et personlig blikk. Men det var ikke bare fabrikkene som ble dokumentert. I like stor grad fotograferte han dagliglivet omkring industrialiseringen. Fotografiene viser sosialt samvær med de andre ingeniørene ved Hydro og hvordan byene vokste frem. Samlingen inneholder også bilder fra Per Stangs familieliv i Oslo-området.


Per Stang, med det fulle navnet Peder Berg Stang, (1875-1964) var født i Kristiania, nest yngst av åtte søsken og sønn av Emil Stang, jurist, statsminister og grunnlegger av partiet Høyre. Per Stang utdannet seg først som ingeniør ved Kristiania Tekniske Skole i 1898 og tok doktorgraden i kjemi ved Humboldtuniversitetet i Berlin i 1902. Han arbeidet for Norsk Hydro fra 1905 til 1929 da han pensjonerte seg. I 1927 giftet han seg med Sigrid Antonie Lærum. Som pensjonist var Stang bosatt på Lysaker der han drev med hagestell og biavl.

Fotosamlingen etter Per Stang inneholder fotoalbum og negativmapper. Negativene er innført i et register som gir verdifulle opplysninger om motivene. De første tiårene av 1900-tallet var fotografering blitt en utbredt hobby, og mange ingeniører var også dyktige fotografer. Prefabrikerte glassplater og nitratfilm gjorde det for første gang mulig å ta snapshots, og det er først og fremst de raske knipsene som karakteriserer Stangs bilder. De er tatt i farten uten synlig vekt på komposisjon og lyssetting, og fotografiene har derfor en umiddelbarhet ved seg som skildrer et levende samfunn i rask utvikling. Norsk Hydro har selv karakterisert Notodden som Nordens Klondyke i industrialiseringens første år. Flere av Per Stangs bilder bærer preg av dette med husbygging, hestetransport gjennom sølete gater og travelt opptatte voksne og barn i en periode da bondesamfunnet gikk over til å bli industrisamfunn. Stang skildret også det borgerlige sosiale livet, enten det var hageselskaper i småbyen, fjellturer sommer som vinter, dans på vollen eller familiesammenkomster i Oslo. Terrieren Bluff var en gjenganger i bildene, alene eller sammen med de andre ingeniørenes hunder.

Slik bruker du våre bilder:

Alle bilder skal krediteres med fotografens navn og eierinstitusjon, slik:
Foto: Fotografens navn/ DEXTRA Photo, Teknisk museum
Ved manglende kreditering faktureres kr 750 +mva. pr. bilde.

Alle digitaliserte bilder kan brukes gratis til ethvert formål i den oppløsningen som kan lastes ned fra Digitalt museum eller museets egne nettsider. Som bruker av bildet står du ansvarlig for å overholde forpliktelser som personvern og fotografens rett til respektfull gjengivelse.

Ønsker du høyere oppløsning, digitaliserer vi gjerne. Digitalisering og annen bildebehandling faktureres for hver påbegynte time kroner 750 (+mva).
Store deler av samlingene er ikke digitalisert. Vi bistår gjerne med bildesøk. Ved store og omfattende oppdrag faktureres for hver påbegynte time kroner 750 (+mva).


Kontaktinformasjon:

Fotoarkivet: Kontaktskjema
Ansatte: Thale Sørlie, Arne Langleite og Even Attramadal

     
 

Teknisk museums åpningstider

Påsken 2019:
15. april – 22.april: 11–18

Pinsen 2019:
1. og 2. pinsedag: Åpent 11–18

I skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3