Severin Worm-Petersen

Severin Worm-Petersen (1857-1933) drev fotoatelier i Oslo fra 1877 til 1933. Han arbeidet med portrettfotografi og oppdragsfotografi, og som dokumentarist og pressefotograf. Worm-Petersen var med på å stifte Fagfotografenes Forening i 1894, og satt som formann 1896–1906. Senere ble han foreningens første æresmedlem. Han stilte ut fotografier på Verdensutstillingen i Paris i 1900 og mottok sølvmedalje der. Ved Norsk grafisk utstiling i 1912 fikk han diplom.


Det skjedde store endringer i den fotografiske teknikken og bruken av fotografiet i den perioden Worm-Petersen var virksom. Fotograferingen gikk fra å være et omstendelig håndverk der fotografen selv preparerte platene før fotograferingen til at ferdigprodusert rullefilm kunne settes rett inn i kameraet. Worm-Petersen ble født i Kristiania, der faren jobbet som vaktmester ved Tegneskolen. Han gikk i lære hos Johannes Petter Lindegaard fra 1872. Etter læretiden startet Worm-Petersen sitt eget firma, først som portrettfotograf. Fotografiene hans fra Oslos gater, de nye bydelene som vokste fram på slutten av 1800-tallet og borgelige interiører utgjør fine tidsbilder fra datidens hovedstad. Han var tidlig ute med å dokumentere det som skjedde i byen, og jobbet blant annet som pressefotograf. Worm-Petersen var en av hovedfotografene ved Unionsoppløsningen i 1905. Han arbeidet også som oppdragsfotograf og fotograferte blant annet for Sporveien, NSB, teatre, industribedrifter, forretninger og ulike organisasjoner som misjonsvirksomhet, kor og idrett. Han var teknisk interessert, og tok raskt i bruk nye teknikker som nitratfilm og fargefotografi. Worm-Petersen skal ha vært den første fotografen i Skandinavia som jobbet bredt med lysbilder. Bildene er i stor grad avfotograferinger og illustrasjoner til vitenskapelige publikasjoner og foredrag. Han produserte hoveddelen av glassdiasene brukt til Kristiania Arbeiderakademis foredrag, holdt av forskere for et allment publikum.

Severin Worm-Petersens egen bildesamling på omkring 50 000 bilder ble gitt til Norsk Teknisk Museum etter hans død i 1933 sammen med en samling kameraer og fotografisk utstyr, samt eksempler på ulike fotografiske teknikker. I 1979 fikk museet lysbildearkivet med omkring 10 000 dias etter Kristiania Arbeiderakademi.

Slik bruker du våre bilder:

Alle bilder skal krediteres med fotografens navn og eierinstitusjon, slik:
Foto: Fotografens navn/ DEXTRA Photo, Teknisk museum
Ved manglende kreditering faktureres kr 750 +mva. pr. bilde.

Alle digitaliserte bilder kan brukes gratis til ethvert formål i den oppløsningen som kan lastes ned fra Digitalt museum eller museets egne nettsider. Som bruker av bildet står du ansvarlig for å overholde forpliktelser som personvern og fotografens rett til respektfull gjengivelse.

Ønsker du høyere oppløsning, digitaliserer vi gjerne. Digitalisering og annen bildebehandling faktureres for hver påbegynte time kroner 750 (+mva).
Store deler av samlingene er ikke digitalisert. Vi bistår gjerne med bildesøk. Ved store og omfattende oppdrag faktureres for hver påbegynte time kroner 750 (+mva).


Kontaktinformasjon:

Fotoarkivet: Kontaktskjema
Ansatte: Thale Sørlie, Arne Langleite og Even Attramadal

     
 

Teknisk museums åpningstider

Påsken 2019:
15. april – 22.april: 11–18

Pinsen 2019:
1. og 2. pinsedag: Åpent 11–18

I skoleåret:
Tir–fre: 9–16 | Lør–Søn: 11–18 | Man: Stengt

Museet er stengt på disse dagene:
Julaften, 1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.

Sommeråpent
22. juni–18. august: 11–18

Les mer om åpningstider.

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3