Sohlberg Foto

Jan Fredrik Sohlberg grunnla fotostudioet Sohlberg Foto i 1959. Studioet var spesialisert på reklame- og motefotografi og samarbeidet nært med forlagshuset Ernest G. Mortensen som gav ut ukeblader. Fotostudioet lå i Mortensens bygg på Majorstua og en stor del av bildene ble publisert i bladene Norsk dameblad og Det Nye. I tillegg arbeidet studioet på oppdrag fra industrien med reklamefotografi. Jan Fredrik Sohlberg var amatørfotograf før han ble profesjonell og var aktivt med i Oslo Kameraklubb og Norsk selskap for fotografi.Jan Fredrik Sohlberg (1916-1979) arbeidet først som forretningsmann. I 1959 gjorde han fotograferingen til sitt yrke og grunnla Sohlberg Foto sammen med kona Astrid. Firmaet hadde flere ansatte fotografer, blant annet Per Christoffersen, Peder Austrud og Thore Hvass.

Sohlberg Foto kom inn i et voksende marked der mote og markedsføring ble stadig viktigere for salget av ferdigvarer som klær og skotøy. Norsk tekstil- og konfeksjonsindustri var en betydelig bransje i etterkrigstiden, men problemene kom etter hvert som importrestriksjonene på klær forsvant. Reklamen skulle opprettholde og helst øke salget av norske varer. De norske motefotografene på 1950-og 60-tallet var først og fremst reklamefotografer som skulle presentere norske klær på en mest mulig fordelaktig måte. Det var også viktig å følge de internasjonale trendene innenfor den utenlandske, motepregete klesindustrien som produsentene konkurrerte med. På 1970-tallet ble store deler av norsk tekstilindustri lagt ned. Dermed forsvant også motefotografiet, og Sohlberg Foto gikk over til ren reklamefotografering. Firmaet ble nedlagt på begynnelsen av 1980-tallet.

De bevarte bildene fra Sohlberg Foto er hovedsakelig fra 1960-tallet. Fotografiene som ble tatt for Norsk dameblad, formidler eleganse. I atelierfotografiene er det lagt stor vekt på lyssetting og modellenes positurer. De fleste av disse bildene er i sort hvitt. Norsk dameblad ble lagt ned i 1965, og stadig flere av Sohlberg Fotos fotografier ble publisert i Det Nye. Dette var Norges første ukeblad for tenåringer, grunnlagt i 1957. Bladet representerte den nye ungdomskulturen som vokste frem på 1950- og 60-tallet med fokus på film, popmusikk og moter. Kunden var ikke lenger den voksne elegante dame, men den rampete tenåringsjenta. Sohlberg fortsatte å fotografere i atelieret. Samtidig ble locationene ute stadig mer varierte, fra bybilder og modernistisk arkitektur til lekeplasser, byggeplasser og nedrivningstomter.

     
 

Teknisk museums åpningstider

Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

OBS! Utvidede åpningstider i museumsbutikken fram til jul: I år holder butikken åpent hver dag til kl. 18 fra og med 20. november til lille julaften. Også mandag. Det er vanlige åpningstider for resten av museet.

Stengte dager: julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:

Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3