Åpningstider: Man: Stengt | Tir, ons: 9–16 / Torsdag: 09–21 | Fredag: 9–16 | Lør, søn: 10–17 | Se alle åpningstider | Kjøp billett

Telefonkiosken er 89 år 11. desember 2021

Har du sett noen røde bokser, som det står «telefon» på? Innenfor døren finner du et minibibliotek der man kan sette igjen egne bøker og låne andres. Før i tiden hadde ikke alle mobiltelefon, og telefonkiosken var viktig for å kunne ringe.

Lesekiosken utenfor Teknisk museum er full av fine titler. Foto: Kathrine Daniloff

Da den første telefonkiosken ble montert på Akershuskaia i 1933 var det ikke mange som hadde telefon. Køen for å få fasttelefon var lang, og telefonkioskene ble redningen for dem som ville ringe.

Skulle du ringe hjem for å si at du ikke kom hjem til avtalt tid, kunne du bli stående i lang kø. Etter 1993 økte antallet mobiltelefoner radikalt – og når de etter hvert ble allemannseie gjorde den telefonkioskene overflødige.

Fra telefonkø til vernet lesekiosk

Siden 1997 har 100 telefonkiosker blitt vernet. Disse har nå blitt minibibliotek, også kalt lesekiosker, hvor man kan finne bøker og annet lesestoff. Sparebankstiftelsen DNB og Foreningen !les står bak prosjektet. Her er oversikten over lesekioskene: https://foreningenles.no/oversikt-over-lesekiosker

70-80 tallet var «telefonkioskens tidsalder», og på det meste var rundt 6000 i bruk rundt om i Norge. For å oppnå kontakt og holde linjen måtte man putte mynter på apparatet. Mang en fattig student husker sikkert at det føltes dyrt å ringe hjem på den tiden.

Men la oss gå 89 år tilbake i tid:

Lørdag 11. desember 2021 er det nøyaktig 89 år siden arkitekt Georg Fredrik Fastings funksjonalistiske røde telefonkiosk seiret i Det norske Telegrafverkets konkurranse om ny telefonkiosk.

Designkonkurransen i 1932

I 1932 utlyste Telegrafvesenet en arkitektkonkurranse om ny telefonkiosk. 11. desember samme året ble vinnerutkastet utpekt.

Det kom inn 93 forslag til konkurransen. Juryen falt nærmest pladask for den innsendte modellens stramme og funksjonalistiske stil. Navnet var «Riks».

«Utkastet viser en helt frapperende enkel løsning av opgaven, såvel teknisk som estetisk set vel gjennemarbeidet. Det løser alle programmets fordringer på en tilfredsstillende måte. Såvel i planløsning som opbygning har forfatteren truffet midt i blinken. Utkastet har en sådan form at en kiosk med denne utførelse kan opstilles nær sagt hvorsomhelst. Brugsanvisningen kan med fordel anbringes over apparatet, men kan også den foreslåtte ophengning godkjennes. Døren må slå utad.» het det i juryens begrunnelse.

Ikke før konkurransen var over ble de forseglede konvoluttene med navnene til deltakerne åpnet. Den unge arkitekten, Georg Fredrik Fasting, fikk dermed virkeliggjort sitt design i stor skala.

Foto: Norsk Telemuseum

Den første røde telefonkiosten med Fasting-design ble montert på Akershuskaia. Foto: Norsk Telemuseum

Bilde av hjelpemiddelteknologi på skjerm

På Kjelsås, rett utenfor Teknisk museum, finner du et av minibibliotekene. Foto: Kathrine Daniloff