Eksperiment nr. 12: Vannglassenes sang

Hør vannglassenes sang!

Du trenger:

• Noen stettglass (vinglass) – ikke ta de fineste!
  • Vann.

Slik gjør du:

Fyll ulik mengde vann i glassene.
Dypp fingeren i vannet og la fingertuppen gli rundt og rundt, langs kanten av glasset. Etter hvert vil glasset lage en fin, klar tone. Det kan ta en stund før du får fram tonen, så vær tålmodig! Prøv deg fram til du finner riktig tempo, trykk og mengde vann på fingeren.

Hva skjer?

Lyden oppstår fordi glasset vibrerer. Fingeren virker på samme måte som buen mot strengen på en fiolin. Om tonen blir lys eller mørk kommer blant annet an på hvor mye vann som er i glasset. Hvis du har mye vann i glasset blir tonen dyp (lav frekvens), er glasset nesten tomt blir tonen høyere (høy frekvens).

Alle foto: Norsk Teknisk Museum / Thomas B. Fjærtoft

Samarbeid