Eksperiment nr. 17: Toppen av isfjellet

Svære isskulpturer danner seg i fossene i Akerselva når det blir skikkelig kaldt, og er et flott skue. Ta turveien som går langsmed elva, så får du se selv! Akerselva snor seg fra Maridalsvannet, forbi Teknisk museum og helt ned til sentrum.

Men først kan du jo gjøre dagens eksperiment som handler om is!

Du trenger:

• En stor isbit.
  • Et glass.
  • Vann.

Slik gjør du:

Legg en stor isbit i et glass og fyll på med vann til det er helt fullt, så fullt at det buler litt over kanten. Isbiten flyter opp og stikker enda lenger opp en både vannflaten og kanten på glasset.
Hva skjer når isbiten smelter? Renner vannet over kanten av glasset?

Hva skjer?
Vannet renner ikke over selv om isbiten stikker opp over vannoverflaten. Grunnen til det er at isbiten bare trenger unna så mye vann som den inneholder. Den flyter opp fordi den har lavere tetthet (eller er lettere) enn vannet. På samme måte vil ikke havet stige av at et isfjell smelter.

Samarbeid

Venneforeningen