Tidligere aktivitetsprogram

Disse arrangementene har blitt avholdt, og innholdet i artiklene oppdateres derfor ikke.
For aktuelle program, se her.

SunBell - fra Ikea-hack til globalt produkt

Marius Andresen og gruppen K8 Industrial Design startet i 2009 å utvikle en en lampe som lades med solenergi og brukes som mobillader. Det begynte med en IKEA-kopp - nå gir Sunbellampene miljøvennlig lys og mobil-lading til over 5 millioner mennesker. På Oslo Skaperfestival 2017 kommer Marius og 100 andre entusiaster for å vise frem og fortelle om sine fabelaktige prosjekter.

Marius Andresen og gruppen K8 Industrial Design startet i 2009 å utvikle en en lampe som lades med solenergi og brukes som mobillader. Det begynte med en IKEA-kopp - nå gir Sunbellampene miljøvennlig lys og mobil-lading til over 5 millioner mennesker. På Oslo Skaperfestival 2017 kommer Marius og 100 andre entusiaster for å vise frem og fortelle om sine fabelaktige prosjekter.

- Jeg våknet en natt, og hadde fått en liten reklamelommelykt - så fant jeg en IKEA-kopp og begynte jeg å bygge. Det var startpunktet for det som senere ble SunBell. Hvis du har ett produkt, så må det produktet gjøre veldig mye. SunBell er rombelysning, arbeidslys og lommelykt. I dag har vi solgt cirka 1,5 millioner lamper til FN, som gir lys til rundt 5,5 millioner mennesker, sier Andresen.

Hvorfor var ideen så lys?

Forestill deg at du driver med kveg bor i en hytte i Tanzania. Du må gå langt for å skaffe vann, og store deler av dagen er brukt opp til det, dyrking av grønnsaker og barnepass. For å få endene til å møtes er du nødt til å reparere klærne hvis de går i stykker. Solen går ned klokken 18.18, og da blir det helt mørkt. Sunbell gir mange millioner mennesker en helt ny hverdag ved at det er mulig å skape verdier etter solnedgang.Sunbell9002

Marius Andersen viser frem den første prototypen av det som ble til SunBellampen. Det begynte med en IKEA-kopp - nå gir SunBellampene miljøvennlig lys og mobillading til over 5 millioner mennesker.

Lys og fattigdom

Over en milliard mennesker lever i dag uten tilgang til elektrisitet i Afrika, Asia og Syd-Amerika. Tilgang til elektrisitet og fattigdom er nært knyttet sammen. Land som har de dårligst utviklede strømnettene har også den høyeste fattigdomsraten. Uten elektrisitet og lys er det vanskelig å arbeide hjemme med ting som kunne hjelpe til med å løfte familien ut av fattigdommen. Samtidig er det vanskelig for barn og unge å lese, gjøre lekser eller studere. Derfor er tilgang på elektrisitet og lys helt avgjørende. 

Marius Andresen og gruppen K8 Industrial Design startet i 2009 å utvikle det som ble Sunbellampen. Prototypen ble laget ved å hacke en IKEA-kopp og en IKEA LED-lampe. Den neste versjonen ble 3D-printet. Deretter ble prosjektet folkefinansiert via Indiegogo. I dag er over 1,5 million SunBellamper solgt til FN og gir miljøvennlig lys og mobil-lading til over rundt 5,5 millioner mennesker.

Oslo Skaperfestival 2017 treffer du Marius og 100 andre entusiaster som viser frem og forteller om sine ulike prosjekter.

Solcelleproduktene fra BRIGHT er utviklet av K8 Industridesign med Marius Andresen (Designer/daglig leder) og Olivier Butstraen (Designer) som sentrale opphavsmenn. Produktene er helt unike i markedet i kraft av alle funksjonene designet muliggjør. SunBell kan brukes som taklys, leselys eller bærbar lommelykt. I tillegg kan man lade mobiltelefonen.

FNs Høykommissær for Flyktninger bestilt 200.000 enheter av den norsk-utviklede solcellelampen og mobil-laderen SunBell fra BRIGHT, med en samlet ordreverdi på nær 50 millioner kroner. Over en milliard mennesker lever i områder som betegnes som "off-grid", steder der infrastruktur er dårlig utviklet, eller rett og slett ikke finnes. Mange av jordens flyktninger lever også steder der de ikke har tilgang på strøm. Det er noe av grunnen til at FN har bestilt halvannen million Sunbellamper.

SunBell900900.jpg
FNs høykommisær for flyktninger har kjøpt mer enn halvannen million Sunbellamper.

sun-bell900.jpg
Designet er nesten ufattelig enkelt; en LED-lampe, solcellepanel, batteri, USB-uttak og en lampeskjerm. Lampen har fått en rekke internasjonale priser, både for design og bruksnytte. 

     
 

Teknisk museums åpningstider

Åpningstider i skoleåret:
Tir-fre: 9-16 | Lør-Søn: 11-18 | Man: Stengt

Påsken 2018: Lørdag 24. mars - mandag 2. april: kl. 11–18

Stengte dager: Julaften,1. juledag, nyttårsaften, 1. nyttårsdag og 17. mai.
Les mer om åpningstider

Billetter:
Barn 4-17 år: kr 100 | Voksne: kr 150 | 2v+4b: kr 450 | Les mer om billettpriser

Finn oss
 | Kontaktinfo | Mer praktisk info
Begrenset antall parkeringsplasser.


britiskeflagget 30Information in English
 
     

Kopirett © 2012 Norsk Teknisk Museum. Alle rettigheter reservert.
Norsk Teknisk Museum, Kjelsåsveien 143, 0491 Oslo | Telefon: 22 79 60 00 |e-post
Design | Utvikling: akzidenz as  -  Bygget med HTML5 og CSS3