fbpx
To english site

betzy Kjelsberg

landets første kvinnelige fabrikkinspektør

Hun satte arbeidsmiljøet på dagsorden

Betzy Kjelsberg (1865-1950) ble ansatt som landets første kvinnelige fabrikkinspektør i Fabrikktilsynet i 1910. Kjelsberg hadde ansvaret for velferden til kvinnelige arbeiderne over hele landet. Hun jobbet for at arbeiderkvinner skulle få en bedre arbeidsdag, og var opptatt av ernæring, funksjonelle klær, barnepass, pensjonsrettigheter og hygiene.

Fabrikktilsynet ble opprettet i 1892, og skiftet navn til Arbeidstilsynet etter andre verdenskrig. De første årene var det bare menn som jobbet der. For å ivareta kvinnene besluttet Stortinget i 1909 å opprette en egen stilling for dette. Kjelsberg ble ansatt året etter, og til å hjelpe seg hadde hun fire assistenter med hvert sitt distrikt. På denne tiden var det flest kvinner i næringsmiddelindustrien og i tekstilindustrien.  De tjente gjennomgående dårligere enn menn. Dårligst betalt var hermetikkarbeiderne. I 1914 tjente kvinnene 0,21, mens mennene tjente 0,52 kroner timen i den delen av industrien.

Det skjedde store endringer innen velferd og arbeidsliv i de årene Kjelsberg var fabrikkinspektør. I 1919 ble en forbedret versjon av Loven om arbeidervern, senere kjent som Arbeidsmiljøvernloven, vedtatt og loven om 8-timers arbeidsdag innført i Norge. Industriansatte og andre arbeidstakere fikk en bedre hverdag.

Fabrikkinspektør Betzy Kjelsberg på Arbeiderbeskyttelsesutstillingen i Kristiania i 1914. Vevstolen fra Nydalens Compagnie har gitter som beskyttet arbeiderne fra skader de kunne få ved maskinen. I hånden holder hun en «trædeskyttel». Fotograf: Ukjent/ Norsk Teknisk Museum.

 

Kom til Teknisk museum for å se hele miniutstillingen om Norges første kvinnelige fabrikkinspektør! 

 

Betzy Kjelsberg var visstnok også Drammens første kvinnelige syklist. Hun virkeliggjorde disse ordene: 

«Hun som kan kontrollere en sykkel, kan også greie livet selv», sa den amerikanske likestillingspionéren Frances Willard.

Foto: Ukjent. Fri bruk

Fotograf Th. Larsen. Tilhører Kjeldsberg barnebarn, Tordis Hallre. Bildet er gjengitt i boka "Betzy Kjelsberg og Drammen".

NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00