Skogen som ressurs
Sagbruk og treforedling
Sagbruk drevet av vannkraft var i drift fra middelalderen og representerte den første industrialiseringen. Tømmer, planker og trevirke var i mange hundre år noen av landets viktigste eksportartikler med glanstid på 1600-tallet. Fra slutten av 1800-årene ble papir, laget av tremasse, en viktig eksportvare.
Norsk skogsindustri produserer i dag 11 millioner kubikkmeter tømmer årlig (2021) og er verdens fjerde største eksportør av sagtømmer. En av dagens utfordringer er å utnytte mer av avfallet til CO2-nøytral oppvarming og produksjon av biodrivstoff.
Norsk mekanisk industri produserte maskiner og utstyr for sagbruks- og treforedlingsbransjen både i Norge og i utlandet. En viktig produsent av sagbruksmaskiner var Myrens Verksted ved Akerselva, etablert i 1848. Her ble det bygget forskjellige typer turbiner og sager som rammesager og sirkelsager, og hele fabrikkanlegg ble tegnet. I utstillingen vises rammesager og sirkelsager produsert ved Myrens.
Resirkulert!
Resirkulering er viktig for miljøet og handler om å gjenbruke materialer til å lage noe nytt. Visste du for eksempel at gamle T-skjorter kan resirkuleres til papir?
I utstillingen finner du en papirmaskinen fra 1930 som ble brukt på Alvøen Papirfabrikk i Bergen. Den produserte papir av tremasse, men også tekstilfibre for ekstra kvalitetspapir brukt til dokumenter og pengesedler.
Hver helg inviterer vi til ulike aktiviteter på museet. Slik kan du lære om ressursbruk på en praktisk og morsom måte.
Norske maskiner
De mekaniske slipeapparatene for oppmaling av tømmer til tremasse ble utviklet rundt 1900. Maskinen i utstillingen ble produsert i Oslo av Myrens Verksted i 1917.
Myrens var en av flere mekaniske industribedrifter som spesialiserte seg på produksjon av maskineri for sagbruks- og treforedlingsindustrien. Den hydrauliske pressen på toppen av hver lomme presser tømmeret mot slipesteinen. Karet under fanger opp blandingen av tremasse og vann som sendes videre for viderebehandling.
Fra oppgangssag til rammesag
Oppgangssaga ble tatt i bruk på 1500-tallet, og gjorde det mulig å bruke vannkraft til produksjon av planker. Dette førte til økt utnyttelse av tømmeret og mangedoblet produksjon.
Økt eksport gjorde sagbrukene til viktige inntektskilder for Norge og skapte store formuer hos de store skog- og brukseierne. Rammesaga var en forbedring av den enkle oppgangssaga ved at den hadde flere sagblader i en ramme som gjorde det mulig å sage flere planker på en gang.
Rammesaga i utstillingen ble brukt ved Sanne & Solli Brug nær Sarpsborg fra 1860 til 1925.
Museumsbilder med barn © NTM / Gorm Gaare
Bilder av maskiner © NTM / Håkon Bergseth