fbpx
Skip to main content
To english site

God bedring! 

Mennesker, teknologi og viten på sykehus

Operasjonsstue. Foto fra utstillingen.

I utstillingen God bedring kan du se en hel operasjonsstue. Foto: Norsk Teknisk Museum

Fast utstilling

 

God bedring løfter fram livet og arbeidet på norske sykehus. Fortellinger fra ansatte, pasienter og pårørende viser skiftende syn på det friske og det syke mennesket.

Gjennom ca 500 gjenstander, over 100 fotografier og ulike lyd- og bildefortellinger vises eksempler på prosedyrer og praksiser, undervisning, pleie og behandling fra de siste 150 år. Utstillingen inneholder interaktive elementer og er tilpasset både voksne og barn.

Mot slutten av 1800-tallet ble sykehusene i mindre grad steder for oppbevaring og pleie av syke mennesker og i større grad steder der pasientene ble kurert. Den raske stigningen i antall sykehus på 1900-tallet viser hvordan sykehusinstitusjonen har vokst i størrelse og betydning. Hver dag legges mer enn 2000 mennesker inn på sykehus i Norge. De ligger i gjennomsnitt fem døgn. I 1853 var gjennomsnittslengden på et sykehusopphold 81 dager.

 

Sykebil fra 1956. Foto fra utstillingen.

Sykebil, 1956

En Volvo PV 830 fra 1956. Denne sykebilen tilhørte Fosdalens Bergverks AS i Malm i Nord-Trøndelag. Norges første sykebil ble levert til Oslo Kommunale Lægevakt i 1914. Sykebilene erstattet tidligere håndkjerrer og hestevogner. I 2005 var det godt over 500 sykebiler i drift i Norge. Disse utførte nærmere 500 000 oppdrag.

Skuddsår, 1934

Hud med fire kulehull fra bakhodet til grosserer Edvard Rustad. Rustad ble henrettet på mystisk vis en januarnatt i 1934. Huden ble skåret ut og lagt på sprit og tatt vare på som dokumentasjon og bevismateriale i saken, som var en av 1930-tallets mest omtalte mordsaker. Saken ble aldri oppklart. Dette preparatet er et av flere i utstillingen. De kommer alle fra Institutt for patologi, Rikshospitalet / Universitetet i Oslo.

Mimi og Stein

Se lydfortelling om to mennesker, Mimi og Stein, som har tilbragt et halvt århundre ved Ullevål sykehus. Mimi er sykepleier, Stein er lege.

 

To jenter leker pasient og sykepleier. Historisk foto.
Modell av gamle Rikshospitalet. Foto fra utstillingen.

Modell av Rikshospitalet

Denne modellen, lagd av John og Turid Hestermann, er fra år 2000 og viser Rikshospitalet før flyttingen til nye bygninger på Gaustad. Rikshospitalet hadde da hatt adresse i Pilestredet siden 1883. Gjennom årene ble sykehuset påbygd og utvidet mange ganger. Stadig nye bygninger kom til for å gi plass til nye avdelinger og spesialoppgaver og stadig flere pasienter.
Sykehusets utvikling avspeiles i de mange ulike arkitektoniske stilartene som finnes i bygningskomplekset.

 

Hudstykke med skuddsår på glass. Foto.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.