fbpx
Skip to main content
To english site

I/O

Ny data- og teleutstilling

Bli kjent med data- og telehistorien på en nyskapende og unik måte! Kunstig intelligens (AI) hjelper deg til en museumsopplevelse i spektakulære omgivelser, der fortid møter nåtid – med engasjerende pekere mot fremtiden.

LIV OG DØD

Medisin

Kroppen er det alle har til felles og er samtidig noe helt individuelt. Med utgangspunkt i én bestemt og spesiell kropp – mumien «Maren i myra»  vil du erfare menneskets kropp i ulike møter med verden.

OSLO VITENSENTER

Lek og lær på ca. 1400 kvm! Utforsk prinsipper innen temaene Energi, Fysiske fenomener, Lys i mørket, Matematikk og Kroppen. Her må du bruke hode, armer og bein!

SAMFERDSEL OG TRANSPORT

Skjøre luftballonger, store fly, vinglete sykler og kraftige motorsykler, et helt damplokomotiv og et stort antall biler: Den største utstillingen i museet viser hvordan transportmidler har utviklet seg fra de tidligste modellene.

MUSIKKMASKINER

I utstillingen om musikk og teknologi finner du unike gjenstander, mye lyd og mange aktiviteter. Se den sjeldne musikkautomaten fra 1800-tallet, prøv den gåtefulle thereminen, hør Norges eldste lydopptak – og mye, mye mer!

INSTRUMENT

Fortellinger om vitenskapens utvikling i Norge fra ca. 1750 til ca. 1900. Bli fascinert av fargerike norske vitenskapsmenn og instrumentmakere. Prøv parabelbanen, se i kaleidoskopet og sjekk ut multitouchbordet!

OLJE OG GASS

Historien om det norske oljeeventyret. Prøv også komfyren som med noen millioner års koketid lager olje og gass, ta plass i borebua og drei borestrengen, kast deg ned i redningsstrømpa, og tell kronene som renner inn i Oljefondet.

Olje og gass i 1.etg er stengt til og med 23.juni 2023, grunnet bygging av ny energiutstilling. 

JERN OG HJERNE

Verksteder ble etablert i Oslo på 1800-tallet for å lage maskiner og utstyr, og spilte en viktig rolle i industrialiseringen av Norge. Se et ekte mekanisk verksted og titt inn i Halvorsens verksted! 

GOD BEDRING

Mennesker, teknologi og viten på sykehus. Fortellinger fra ansatte, pasienter og pårørende viser skiftende syn på det friske og det syke mennesket. Her ses eksempler på prosedyrer og praksiser, undervisning, pleie og behandling fra de siste 150 år.

PLAST

Se maskiner som har laget plastprodukter for industri, husholdning og klær opp igjennom historien. Se også telefoner og stikkontakter fra mellomkrigstiden i bakelitt, samt klær, møbler og emballasje i syntetisk plast som ble vanlig etter andre verdenskrig.

Plastutstillingen er dessverre stengt til 23.juni 2023, grunnet bygging av ny energiutstilling. 

INDUSTRI LANGS AKERSELVA

Utenfor museets vinduer renner Akerselva forbi. Midt på 1800-tallet ga den kraft til landets første industrielle revolusjon innen verksted, tekstil, metallurgi, næringsmiddel og farmasi!

SAGBRUK OG TREFOREDLING

Norges store skoger har alltid vært viktig som kilde for ved til oppvarming og som byggemateriale for bolighus, kirker og praktbygg, skip og andre fremkomstmidler. I utstillingen "Skogen som ressurs"får du se hvordan skogen har blitt utnyttet fra 1400-tallet og frem til i dag.

USYNLIG VERDEN

Medisin

Se kroppens mikrounivers! De unike fremstillingene er laget ved hjelp av det aller siste innen visualiseringsteknologi. Utforsk bilder og film tatt ved hjelp av lysmikroskopi, elektronstråler og røntgen. Se hvordan teknologi sammen med menneskelig kompetanse gjør det mulig å få innblikk inn i en fantastisk verden som tidligere var usynlig!

KLOKKER OG UR

Samlingen etter legen Johan Knap ble gitt til museet i 1976 og består av mer enn femti ur. Flere verdifulle ur fra samlingen vises i utstillingen. Se bl.a. franske og britiske gulv- og veggur, og mange klokker som var rene statusobjekter på 1700- og 1800-tallet.

KONGELIGE FREMKOMSTMIDLER

Temporærutstilling

Bilene og sykkelen i denne utstillingen har alle en tilknytning til det norske kongehuset. Samtidig forteller de helt egne historier. De gjenspeiler kongehusets liv og endringer i det norske samfunn.

RUNDEMANEN RADIO

Ekstern utstilling, Bergen

På et av Bergens syv fjell ligger restene etter Rundemanen radio, som var Norges første og viktigste langtrekkende kystradio. Radiosambandet økte sikkerheten til sjøs betydelig, da rederiene og familiene på land fikk direktekontakt med skipene og mannskapet.

LØDINGEN TELEGRAFSTASJON

Ekstern utstilling, Nordland

- Telegrafhistorien her er helt spesiell, lover Kyrre Bjugn* (89), og inviterer til omvisning på den gamle stasjonen i Lødingen. Å treffe Kyrre er som et møte med levende telehistorie.

NY ENERGIUTSTILLING I 2023

I denne utstillingen vil museets unike gjenstander kombineres med vitensenterets interaktive installasjoner og pedagogikk. Temaet er stort, og det vil trekkes veksler på både historie, samfunnsfag, økonomi, teknologi, realfag og kunst.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.