fbpx
Skip to main content
To english site

Klokker og ur

Norsk Urmuseum ble stiftet i 1904 og har vært en egen stiftelse siden 1995 med tilhold ved Norsk Teknisk Museum. Samlingen etter legen Johan Knap ble gitt til museet i 1976 og består av mer enn femti ur. Flere verdifulle ur fra samlingen vises i utstillingen. Gulv- og veggurene er hovedsakelig franske og britiske. Mange av klokkene var statusobjekter på 1700- og 1800-tallet.

De første norske urmakerne ble utdannet i England. Urmakerfaget var finmekanikk kombinert med instrumentmaking og optikk. I løpet av de siste hundre årene har faget utviklet seg fra et høyt spesialisert håndverk til å bli handel med industrifremstilte klokker.

I utstillingen finner du også blant annet:

Britisk veggur fra omkring 1800

Denne klokketypen var fast inventar på de britiske vertshusene og ble kalt ”Tavern clock”. Klokken har ankergang, det vil si at pendelen som driver urverket, slår fram og tilbake som et anker, og den har åtte dagers verk. Klokkekassen er dekorert med kineserier. Den er signert James Tregent, London, som var en av Storbritannias mest kjente urmakere på denne tiden. Han hadde også oppdrag for Prinsen av Wales. Fra Johan Knaps samling.

Veggur i Ludvig XIVs stil

Vegguret med konsoll har en Boulle klokkekasse belagt med skilpaddeskall, dekorert med messing intarsia og bronse. Urverket i messing er merket «Paris Baltazar Martinot» på baksiden. Lenge var uret datert til 1678, men nyere undersøkelser viser at det er laget i Frankrike på slutten av 1800-tallet i Ludvig XIVs stil. Klokken ble kjøpt av operasangeren Kirsten Flagstad i New York omkring 1950. Fra Johan Knaps samling.

Gulvur 1914

Uret ble laget til Jubileumsutstillingen på Frogner i 1914 i forbindelse med Grunnlovens hundreårsjubileum. Det er designet av arkitekt Henrik Bull som har tegnet flere av de mest kjente Jugend-bygningene i Oslo, deriblant Historisk Museum (1902) og Finansdepartementet (1904). Urverket er laget av urmaker Ragnar Johansen som drev sin far Fredrik Johansens verksted i Oslo. Kassen er laget av møbelsnekker A. Huseby, også Oslo.

Britisk veggur fra omkring 1800. Foto.

Britisk veggur fra omkring 1800 

Veggur, tilhørt Kirsten Flagstad. Foto.

Veggur fra slutten av 1800-tallet, tilhørt Kirsten Flagstad

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

           

Dette er de gamle nettsidene våre, og de blir ikke oppdatert lenger. Du finner de nye nettsidene våre her.