Flyvende ball!
Sett dine hånd-øye-koordinering-ferdigheter på prøve mens du lærer deg den viktige rollene som krefter spiller i dette eksperimentet.
Lærerplanmål - Naturfag:
- Stille spørsmål og lage hypoteser om naturfaglige fenomener, identifisere variabler og samle data for å finne svar
Du trenger:
- Hårføner
- Ping-pong ball
Slik gjør du:
Koble til hårføner og slå den på.
Sett den på høyeste innstilling og pek den rett opp.
Plasser ping pong ballen over hårføner og se hva som skjer.
Observer:
Lag en hypotese på hva du tror kommer til å skje. Hva skjer?
Noter observasjonene dine.
Utforsk videre:
Test dine ferdigheter: se hvor langt du kan vippe hårføner til siden før du mister ballen. Hvorfor holder ballen seg i luftstrømmen?
Ta en do papirrull og sette den over ballen. Hva skjer?
Hva skjer?
Ping-pong-ballen vil fly opp med luften fra hårføner til den når et balansepunkt - det er der tyngdekraften (som skyver ping-pong-ballen ned) er lik luftkraften (som skyver bordtennisballen opp).
Ping-pong-ballen holder seg innenfor luftkolonnen som kommer fra hårføner på grunn av lufttrykk. Luften som kommer fra hårføner beveger seg raskere enn luften rundt den, og dette betyr at den har et lavere lufttrykk enn luften rundt den. (Vi vet dette takket være vår gamle venn Bernoulli, som oppdaget dette forholdet på 1700-tallet). Så ballen holdes innenfor kolonnen med lavere lufttrykk på grunn av luften med høyere trykk som omgir den.
Hvor ellers bruker vi lufttrykk for å holde ting flytende? Tenk på et fly: formen på flyvingen får luft til å bevege seg raskere over toppen av den enn den gjør under vingen. Som vi så med bordtennisballen, betyr dette at det vil være lavere lufttrykk over vingen enn under den, noe som vil skyve flyet opp og holde oss flytende!