Forskning og utvikling
FORSKNINGSPROSJEKTER
Forskningen ved Teknisk museum bidrar til historisk og samtidsrelevant kunnskap om teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Den drar veksler på vårt særlige fortrinn som museum, er en integrert del av museets øvrige virksomhet og foregår på tvers av fagfelt. Museets LAB ble etablert i 2014 for å videreutvikle samspillet mellom forskning, formidling og forvaltning, og som et sted for å samle ulike kompetanser.
Museet er godkjent som forskningsorganisasjon av Forskningsrådet og deltar i prosjekter sammen med ulike institusjoner nasjonalt og internasjonalt. I 2021 vedtok museet en ny forskningsplan for perioden 2021-2026, som gir føringer for forskningsvirksomheten på museet og inneholder en oversikt over prioriterte forskningsområder. I 2022 ble det laget et mandat for et felles redelighetsutvalg for forskning sammen med Nasjonalmuseet, Stiftelsen Norsk Folkemuseum og Holocaustsenteret, som trådte i kraft i 2023.
Forskningsresultater fra museets ansatte registreres i den nasjonale databasen Cristin (Current Research Information System in Norway) og NVA (Norsk Vitenarkiv). Flere av museets ansatte bidrar til forskning og utdanning som fagfeller og sensorer. Hvert år tar museet også imot studenter til praksisopphold. I desember 2023 lyste museet ut to masterstipender med søknadsfrister i 2024.
Forskningsprosjektet Museenes kunnskapstopografi ble ledet av Teknisk museum og utført i samarbeid med Østfoldmuseene (2020-2023). Prosjektet som også involverte Malmø museer, Gøteborg Stadsmuseum, Tekniska Museet og Riksantikvarieämbetet, bygger videre på Tingenes metode, som Teknisk museum ledet fra 2015-2018. Målet har vært å bidra til museumsutvikling ved å etablere et forskningsbasert språk og praksiser for kunnskapsgenererende prosesser i museer i forbindelse med etablering eller fornyelse av basisutstillinger. Resultatene av prosjektet ble publisert i boka Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi, og utgitt på Museumsforlaget. Lanseringen foregikk på museet i juni 2023, med stort oppmøte. Professor i museologi ved UiO, Brita Brenna, presenterte en lesning av boka der hun beskrev den som en solid og viktig bok for samtidens museumspraktiske problemstillinger. Boka handler om å arbeide med ting (gjenstander) på museer, kombinert med det å være kunnskapsinstitusjoner med å være åpne og inkluderende steder. Den gir et teoretisk rammeverk for slikt arbeid, og demonstrerer dette med en rekke empiriske eksempler fra ulike museer i Norge og Sverige. Boka har fått god mottakelse i museumsmiljøet i Norge og Sverige og gode anmeldelser i både Forskerforum og Museum. Prosjektet har vært støttet av Kulturdirektoratet som del av deres forskningsprogram.
Bærekraftige energinarrativer (BEN) setter museenes historiske og nåtidige mandat i sentrum og undersøker hvordan dette kan brukes kritisk til å utvikle nye narrativer om energi og industri. Prosjektet tar utgangspunkt i at museene ikke er passive gjenfortellere av energi- og industrihistorien, men er aktivt med på å lage den. Målet er å øke forståelsen av hvordan energi og industri er blitt organisert, formidlet og gjort til allmenn kunnskap gjennom museenes fortellinger. Prosjektet er støttet av Kulturrådets Samfunnsrolleprogram og gjennomføres i samarbeid med Aluminiumsmuseet (Vestfoldmuseene), Arbeidermuseet (Oslo museum), Norsk Tekstilmuseum (Museumssenteret i Hordaland), NVE og Oljemuseet.
Våren 2023 lanserte prosjektet rapporten “Klima på museum: Kartlegging av klimaendringenes plass i museumsnettverket for teknologi- og industrihistorie” basert på en spørreundersøkelse gjennomført høsten 2022. Rapporten påpeker at museene har fokus på klima og bærekraft i planverket. Temaet inngår også i det daglige museumsarbeidet. Flest jobber med det i formidling og aktiviteter, mens samlingene til nå i liten grad eksplisitt knyttes til klimaendringer.
Foruten utarbeidelsen av rapporten har prosjektet i 2023 fokusert på de ulike delprosjektene for formidling og medvirkning ved museene, der museets arbeid har vært knyttet til utstillingen ENERGI i klimakrisens tid. I tillegg har det vært arrangert seminarer for prosjektgruppa og for nettverket om blant annet antropocen i museer og hvordan museene kan bringe inn ulike stemmer knyttet til klima og bærekraft i sin formidling.
Museet har vært delaktig i forskningsprosjektet Privatlivets grenser: sosialitet og tilhørighet i digitale hverdagsliv (2020-2024). Prosjektet har vært ledet av professor Marianne Lien, basert ved Sosialantropologisk institutt ved UiO, og foregått i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning. I løpet av året har museet bidratt til å realisere utstillingen Privatlivets grenser: Nye samvær - nye skillelinjer, skapte fem nye tematiske løyper i utstillingen I/O, og bistått med gjennomføringen av prosjektets internasjonale sluttkonferanse Everyday Life in Digitalized Worlds. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og program SAMKUL. Museet vil fortsette formidlingen omkring digitalt hverdagsliv sammen med forskerne i prosjekter utover våren 2024.
Prosjektet Norske stoffer – design og industrihistorie, tar for seg den store og landsomfattende tekstilindustrien som strakk seg over mer enn hundre år fra starten, omkring 1850, til nedleggelsene på slutten av 1900-tallet. Hva ble produsert på fabrikkene? Hvem var designerne, og hvordan ble stoffene markedsført og spredt? Bokprosjektet bygger på samlinger i museer og arkiver som i liten grad har vært diskutert, blant annet inngår et prosjekt om designeren Hjørdis Knutsen, som designet interiørtekstiler for ektemannen arkitekt Knut Knutsens byggeprosjekter, der den norske ambassaden i Stockholm inngår som særlig interessant. Prosjektet er ledet av Universitet i Oslo, IFIKK.
Bokprosjektet Norsk fotohistorie 1940 til 2011 er et samarbeid med Norsk Folkemuseum, Preus museum og Nasjonalbiblioteket om en bred fotohistorisk bok om etterkrigstidas fotohistorie. Boka bygger på forskningsprosjektet Norsk fotohistorie 1940 til 2011 som var støttet av Kulturrådet og ble avsluttet i 2021. I boka belyses fotografiets rolle og funksjon i etterkrigstida sett både fra fotobransjen og fotofeltet selv og fra et bruksperspektiv i spennet mellom offentlig forvaltning og familiealbum i hjemmet. Målet er å synliggjøre fotografiets stadig større tilstedeværelse i samfunns- og hverdagsliv og hvordan det har bidratt til å forme etterkrigstidas visuelle kultur. Boka vil være rikt bildelagt, der fotografiene skal fungere som argumenter og ikke bare illustrasjoner. Bokprosjektet er støttet av Norges fotografforbund og er planlagt utgitt på Forlaget Press i 2024.
Museet deltar i forskningsprosjektet REDUCE – mindre plast i hverdagen. Det tverrfaglige prosjektet har som mål å redusere plast i dagliglivet. Plast er et mye brukt materiale som kan brukes til nesten hva som helst, men skaper store problemer med forsøpling og lekkasjer av giftstoffer ut i naturen. Prosjektets tre hovedområder; hygiene, fritid og barndom er felter med høyt forbruk av plast. Museet skal se på hvordan plastens rolle har utviklet seg historisk og hva det betyr for forbruket i dag.
Museet har deltatt med innlegget The devaluation of stockings på konferansen PLATE Product Lifetimes and The Environment, Espoo, Finland, 31. mai til 2. juni i samarbeid med OsloMet. Den vitenskapelige artikkelen Da klær ble av plast – nylonstrømpenes vekst og fall er skrevet på bakgrunn av konferanseinnlegget og er klar for publisering i Arr, Idéhistorisk tidsskrift.
Prosjektet ledes av Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO) ved OsloMet og er finansiert av Forskningsrådet. https://www.oslomet.no/forskning/forskningsprosjekter/reduce
Teknisk museum deltar som assosiert partner i det europeiske forskningsprosjektet Museums and Industry. Long Histories of Collaboration (MaILHoC). Prosjektet har som mål å undersøke samarbeidet mellom tekniske museer og industri i et historisk og et nåtidig perspektiv.
MaILHoC ledes av Science Museum Group London, Universitat Autònoma de Barcelona og Aix-Marseille Université, med tenketanken Demos og University of London som øvrige assosierte partnere. Prosjektet har fått en støtte på 600 000 euro for perioden 2023-2025 gjennom utlysningen Cultural Heritage, Society and Ethics under forskningsprogrammet Joint Programming Initiative on Cultural Heritage, administrert av det franske forskningsrådet (ANR). Ved Teknisk museum knyttes MaILHoC opp mot nettverksprosjektet Bærekraftige energinarrativer.
DOKTORGRADSSTUDIER
Prosjektet tar utgangspunkt i Rolf Hofgaards prototype datamaskin fra 1955. Det er en gjenstand i museets samling som kan kaste nytt lys over tidlig datahistorie. Forskningen har i 2023 fortsatt vært på Hofgaards første forsøk på industrietablering i USA på slutten av 1920-tallet, avvikling og overføring av patenter til en stor aktør i amerikansk regnemaskin-industri, utforsket gjennom funn av unikt nytt materiale i amerikanske arkiver.
Forskningsprosjektet er tilknyttet Institutt for historiske studier ved NTNU i Trondheim. Det startet høsten 2019.
Prosjektet omhandler bryggerihistorie og tar utgangspunkt i museets historiske arkiv etter Ringnes Bryggeri. For å kunne etablere et marked var bryggeriene avhengig av et stabilt, holdbart og gjenkjennbart øl som kunne masseproduseres. Denne avhandlingen legger hovedvekt på kunnskap rundt stabiliseringen av gjæren, som beveger seg og sirkuleres. Prosjektet har generert stor interesse fra publikum noe som har bidratt i til ulike arrangementer, podkaster og henvendelser til arkivet.
Forskningsprosjektet er tilknyttet Institutt for historiske studier ved NTNU i Trondheim. Det startet høsten 2019.
NASJONALT OG INTERNASJONALT SAMARBEID
Nettverk og samarbeid
Museet vektlegger nettverksarbeid og nasjonalt samarbeid og har ansvar for koordinering og utvikling av Nettverk for teknologi- og industrihistorie og Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie. I tillegg deltar museet i disse nasjonale nettverkene: Nettverk for vitensentre, Nettverk for arbeiderkultur og arbeidslivshistorie, Nettverk for fotografi, Nettverk for musikk og musikkinstrumenter, Samtidsnettverket og Nettverk for kvinnehistorie.
-
- Nettverk for industri- og teknologihistorie har som målsetting å styrke samarbeid og faglig utveksling mellom norske museer og andre institusjoner som arbeider med teknologi- og industrihistorie ved å samle inn, forvalte, forske på, formidle og fornye norsk teknologi- og industrihistorie. Nettverket dokumenterer også hvordan teknologi og industri stadig endrer seg i samfunnet. I 2021 fikk nettverket støtte fra Kulturdirektoratet til prosjektet Bærekraftige energinarrativer: Industrimuseer møter klimakrisen (BEN). Prosjektet skal foregå i perioden 2021-2024 og er en del av programmet Museene som samfunnsaktører - mangfold, relevans og bærekraft. Dette har vært nettverkets hovedprioritet i 2023. Nettverket hadde vårseminar 9. - 10. mai hos NVEs museumsordning i Oslo. I tillegg til ulike innlegg hadde nettverket utflukt til Hammeren kraftverk med omvisning, omvisning på Sommerro og omvising i Frognerparken med vekt på Jubileumsutstillingen som var der i 1914. Høstens nettverksmøte ble avholdt digitalt den 8. desember. Her fikk alle medlemmene i nettverket som ikke deltar aktivt i BEN-prosjektet en statusrapport, i tillegg til at alle institusjonene i nettverket informerte kort om arbeidet de gjør som var relevant for nettverket. Industrimuseum.no har vært er en viktig publiseringskanal for arbeidet museene i nettverket har gjort lokalt siden 2005. Denne plattformen er utdatert og ikke mulig å drifte lenger. Teknisk museum har derfor i år inngått et samarbeid med Store Norske Leksikon på nett (snl.no) om å overføre innholdet fra Industrimuseum som ikke er representert i dette leksikonet fra før eller supplere eksisterende innhold der det er hensiktsmessig.
-
- Nasjonalt medisinsk museum er hovedansvarlig for Nasjonalt museumsnettverk for helse- og medisinhistorie (NMHM). Et overordnet mål er å formidle historisk og nyere kunnskap om helse og medisin i Norge, og hvordan fagfeltet har endret seg over tid. Derigjennom ønsker NMHM å bidra til kritisk tenkning og utvikling av nye kunnskaper og refleksjoner rundt helse- og medisinhistorie. NMHM arbeider for å bidra til utveksling av faglig kompetanse, til den offentlige samtalen om spørsmål knyttet til helse og medisin og for å styrke deltagernes samfunnsrolle, samt aktivt engasjement med samfunn og de besøkende/brukere. Nettverket består av rundt 30 museer, der mange er institusjonsmuseer underlagt sykehus. Det har utviklet et rammenotat og valgt en arbeidsgruppe som jobber med å støtte museets rolle som hovedansvarlig for nettverket. Nettverket har en egen nettside http://helseogmedisinhistorie.no. I juni ble det holdt todagers nettverksseminar med 54 deltakere. OUS var arrangører med ansvar for faglig innhold og ekskursjoner til Aker sykehusmuseum, Gaustad sykehusmuseum, Dikemark sykehusmuseum og Ullevål sykehusmuseum. Det var flere interessante innlegg, blant annet professor emeritus Tian Sørhaug foredrag om Psykiatri i kultur og kultur i psykiatri og professor emeritus Per Vaglums innlegg om Gunvor Hofmos dikt og psyke. Siste dag var det årsmøte. Her ble forslag om tilskuddsordning for nettverkene lagt frem av avdelingsdirektør i Kulturdirektoratet.
-
- Museumspedagogisk seminarrekke og konferanse. Teknisk museum har i samarbeid med Museum Vest og Universitet i Sørøst-Norge arrangert åtte digitale forelesninger. På konferansen Tillit til tingene diskuterte vi ulike forståelser av rollen til samlinger og materialitet.
-
- Teknisk museum er med i Museumsnettverk for kvinnehistorie, drevet av Kvinnemuseet ved Anno museum. Metodeprosjektet Kjønnets verdi i et museumshierarki. Et prosjekt om representasjon av kvinner, mangfold og kjønn på museum, handler om kvinnehistoriske perspektiver i samlinger og utstillinger. Prosjektet er støttet av Kulturdirektoratet 2022-2024 som en del av utviklingsrolleprogrammet. Nettverket har egen nettside.
- Ni institusjoner samarbeider om arbeidspakker som inneholder følgende:
- Kvinne – en mangfoldig kategori: Medvirkning og praktisk testing av museumsverktøyet på ulike caser. Det har vært holdt internt kurs sammen med arbeidsgruppa for den nye energiutstillingen i implementering av verktøyet i regi av Kvinnemuseet.
- Forskning og formidling: Resultater fra prosjektet publiseres som temanummer i Norsk museumstidsskrift i 2024. Museet bidrar inn i to av artiklene, en om metode og en om kvinnelige designere og håndverkere i tekstilindustrien.
- I tillegg til Teknisk museum og Kvinnemuseet er følgende institusjoner med: Oslo museum, Stiklestad Nasjonale Kultursenter, Maihaugen, Nord-Troms museum, Østfoldmuseene, Museene i Akershus og Kilden kjønnsforskning.
- I 2023 har museet deltatt på to prosjektsamlinger. Den første var workshop og nettverksmøte holdt i Oslo, arrangert av Nasjonalmuseet, Oslo museum og Teknisk museum. Andre samling var skriveseminar på Elingaard arrangert av Østfoldmuseene.
Internasjonalt samarbeid
-
- Prosjektet Framtidens tekniska museer er et utviklingssamarbeid mellom Tekniska museet i Sverige, Danmarks Tekniske Museum og Norsk Teknisk Museum, støttet av Nordisk kulturfond. Utgangspunktet for prosjektet er utfordringer verden står overfor i vår tid, og hva de tekniske museene kan bidra med. De tre museene driver alle store utviklingsprosjekter omkring temaer som innovasjon og teknisk utvikling og det er behov for å dele erfaringer, tanker og visjoner for å bryte ny mark og finne gode arbeidsformer. I mars var Tekniska museet vertskap for et seminar der de tre museene presenterte både overordnede problemstillinger og konkrete prosjekter de holder på med, etterfulgt av en felles workshop.
-
- Teknisk museum deltar i det internasjonale museumsnettverket Artefacts. Nettverkets mål er å fremme bruken av gjenstander og materiell kultur i teknologi- og vitenskapshistoriske studier. Det arrangeres årlige fagseminarer og utgis egen bokserie.
-
- Nasjonalt medisinsk museum er medlem av styringskomiteen til International Association of Medical Museums (IAMM), et verdensomspennende forum for medisinske museer og samlinger, som arrangerer konferanser annethvert år. I september deltok museet på konferansen New Horizons for Medical Museums and Collections ved Rijksmuseum Boerhaave i Leiden, Nederland, som var et oppstartsmøte for IAMM.
-
- Nasjonalt medisinsk museum samarbeider med nettverket European Association for the History of Medicine and Health (EAHMH), et internasjonalt forum for historikere og andre som arbeider med helse- og medisinhistorie. I august arrangerte EAHMH et firedagers seminar i Oslo, der Nasjonalt medisinsk museum deltok og var vertskap for konferansemiddag og omvisning i museets utstillinger.
Publikasjoner
- Aarbakke, Thea. «Abort på museum». Michael 2023; Volum 20 (4), s. 499-511.
- Aarbakke, Thea. Bokanmeldelse. «Polare maskuliniteter» – fra oppdagelsen av Svalbard til heltetidas siste time, av Marit Anne Hauan (2021). Tidsskrift for kulturforskning 2023 (2), 84-86.
- Bratland, Nina; Svinningen, Tone. «Let your camera become a weapon in the history of the labor movement» – on socialist photography in the 1930s. Arbeiderhistorie 2023; Volum 37 (1), 62-73.
- Bratland, Nina; Svinningen, Tone. «Sosialistiske fotografier. En beskrivelse av slit og klassemotsetninger». Aksess. Tidsskrift for arkiv & dokumentasjonsforvaltning, nr. 3 2023, s. 58-62.
- Bratland, Nina; Sørlie, Thale Elisabeth. Å overrisle et museum. I: «Tingenes metode - museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, s. 69-91.
- Langgåt, Anja Hysvær; Rasch, Tone; Ringdal, Siv; Tolgensbakk, Ida. Forord. I: «Dagliglivets fotografiske praksiser». By og Bygd 2023 (50), s. 7-11. Museumsforlaget 2023.
- Langleite, Arne. Klassikeren: Truls Teigen. Fotografi 2/2023, s. 76-80.
- Loring, Phil. «Flytende rom og membraner: dans og bevegelse på det medisinske museet. I: Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, 92-114.
- Løken, Marianne; Skåtun, Torhild. Samskaping og medvirkning i museer. Om flerstemthet, kontroll og kunnskaping. I: «Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, 145-160.
- Rasch, Tone. Avbildning og påvirkning - produktfotografier fra 1960-tallet. I: «Dagliglivets fotografiske praksiser». By og Bygd 2023 (50), s. 47-68. Museumsforlaget 2023.
- Rasch, Tone, Ingrid Haugsrud og Kirsi Laitala, «Da klær ble av plast – nylonstrømpenes vekst og fall», i Arr idéhistorisktidsskrift, nr. 3-4 2023, 57-65.
- Sørlie, Thale Elisabeth. The future made present: Photographs of climate change victims in the Norwegian newspaper Arbeiderbladet 1948-2006. I: Disturbed Ecologies: “Photography, Geopolitics, and the Northern Landscape in the Era of Environmental Crisis”. Transcript Verlag 2023, s. 283-308
- Sørlie, Thale Elisabeth; Kristin Aasbø. Fotografisk formidlingskraft. I: “Dagliglivets fotografiske praksiser». By og Bygd 2023 (50), s. 13-19. Museumsforlaget 2023.
- Sørlie, Thale Elisabeth og Taran Palmstrøm Fenn, Å skrive oljehistorie: Intervju om norsk oljehistorie med Einar Lie». Arr – idéhistorisk tidsskrift, nr. 3-4 2023. S. 67-75.
- Treimo, Henrik; Risan, Lars; Andersen, Ketil Gjølme; Løken, Marianne; Skåtun, Torhild. «Tingenes metode - museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023. 304 s.
- Treimo, Henrik; Risan, Lars. Den dynamiske basisutstillingen. I: «Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, s. 275-300.
- Treimo, Henrik; Risan, Lars; Andersen, Ketil Gjølme. Fra døde objekter til levende ting. Om kunnskaping i museene. I: «Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, 39-68.
- Treimo, Henrik; Risan, Lars; Andersen, Ketil Gjølme. Innledning: Forvaltere av prosessuell kunnskap. I: «Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, 11-35.
- Treimo, Henrik; Risan, Lars; Andersen, Ketil Gjølme; Løken, Marianne; Skåtun, Torhild. Forord. I: «Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi». Museumsforlaget 2023, s 7-9.
- Weium, Frode. «Kvinnesynet i Werner Sombarts Luxus und Kapitalismus» (1913), Arr - Idéhistorisk tidsskrift 2023 (1) 43-51.