Skip to main content
           

En robot-suksess

fra Jæren

Robotproduksjon på ABB Bryne, ca 2008. Foto: ABB

Hvordan kunne en liten fabrikk som produserte traller og trillebårer bli verdensledende på industriroboter? Trallfa-historien er et spennende stykke norsk industrihistorie. Det startet med et robotteknisk miljø som ble etablert i Rogaland tidlig på 1960-tallet, anført av en visjonær teknologiutvikler, Ole Molaug. Og en trallefabrikk-eier som hadde lest om roboter, og fikk lyst på en lakkeringsrobot til eget bruk. Men så oppdaget de at en slik ikke fantes ennå! De måtte lage den selv, og dermed startet de et helt annet industri-eventyr.

Av Dag Andreassen, konservator ved Norsk Teknisk Museum


Fra traller til roboter

Trallefabrikken på Bryne ble startet av Nils Underhaug i 1941, og produserte trillebårer og andre traller på Bryne. Underhaug var en moderne orientert industrileder som stadig så etter bedre måter å produsere trallene på. Rasjonalisering og moderne produksjon var i vinden på denne tiden, og mye diskutert. Underhaug var begeistret for roboter, som var mye omtalt, men oppdaget altså at det ikke fantes noen på markedet som kunne gjøre det han hadde tenkt måtte være bra å overlate til en robot: Den skulle sprøytelakkere trillebårer for å hindre at mennesker kom i direkte kontakt med de farlige kjemikaliene fra lakkeringen. Jakten på en slik robot startet i 1964 – og vant som de var til å finne lokale løsninger, bestemte de seg for å lage en selv, i samarbeid med lokale tekniske krefter.

Teknisk museums Trallfa-robot var en hovedgjenstand i museet jubileumsutstilling Ting i 2014. Den står nå i datautstillingen I/O. Den er en Trallfa TR 400 som ble brukt i produksjonen ved plastbedriften Lærdal i Stavanger, mest kjent for sine øvelsesdukker for førstehjelp. Roboten sprøytelakkerte dukkehoder i over 32 000 timer fra 1988 til 2009. Foto: NTM

Teknisk museums Trallfarobot i sving på Lærdal-fabrikken. Foto: NTM

Hvordan kunne produsenten av denne bli en verdensledende robot-produsent? Foto: Jærmuseet

Automasjon for industrien

Selskapet Jæren Industri Automasjon ble etablert med en aksjekapital på kr 30000, og Ole Molaug ble der ansatt sammen med et par andre ingeniører. Det viste seg å være mer tid- og kostnadskrevende å utvikle databasert industristyringsutstyr enn pionerene kanskje hadde tenkt, og selskapets pengekasse ble fort tom. Da aksjonærene ikke ville stille opp med mer penger ble det til at Trallefabrikken overtok prosjektet og noen av de ansatte i Jæren Automasjon. Dermed fikk prosjektet en engasjert bedriftseier i Nils Underhaug, som hadde både kapital og visjoner for robotens industrielle fremtid.

Det ble altså bestemt å satse på utvikling av en lakkeringsrobot som første prosjekt. Dette var delvis ut fra Trallfas eget behov for lakkering av trillebårer og annet utstyr i egen fabrikk, men også ut fra en vurdering av hva som trolig ville bli det største markedet for industriroboter på kort sikt. Sprøytelakkering i industrien var da kommet sterkere i fokus både pga behov for raskere og jevnere produksjon, men ikke minst av hensyn til arbeidsmiljø og sikkerhet for arbeidere, hvor særlig lakkeringsarbeidere var utsatt for løsemiddelskader. Erstatning av farlige arbeidsplasser med industriroboter var mindre kontroversielt enn å erstatte arbeidsplasser generelt.

Robot som imiterte mennesket

I 1967 var den første prototypen av Trallfa lakkeringsrobot ferdig. Selv etter moderne robotstandarder var den temmelig avansert: Selv om det bare hadde to ledd og et bevegelig sprøytehode, var det tilstrekkelig for å utføre jobben. Det mest imponerende var at den kunne programmeres ved at en erfaren lakkerer gjorde bevegelsene, og roboten fulgte etter og registrerte menneskets bevegelse på magnetbånd, som så kunne spilles av om igjen og om igjen som en maskinkopi av lakkererens bevegelse.

Den første Trallfaroboten ble brukt intern i trallefabrikken. I 1969 var den første kommersielle roboten TR 400 klar for markedet. Den første kunden var den svenske badekarprodusenten Gustavsberg, som brukte roboten på bildet fra 1969 til 1989 – utrolige 20 år. Den er i dag å finne i Vitengarden på Jærmuseet.Foto: Jærmuseet

Verdens-suksess og senter for ABB

Prototypen ble så videreutviklet til et eget industriprodukt som kunne markedsføres fra 1969 som den første sprøytelakkeringsroboten Trallfa 2000, om denne og senere modeller ble

produsert i tusentalls på Bryne og eksportert til hele verden. Trallefabrikken på Bryne ble en stor suksess på verdensmarkedet. På et tidspunkt skal hver tredje bil og 70% av alle verdens datamaskiner ha blitt sprøytelakkert av en ABB-robot, med utspring fra Jæren.

Robot-divisjonen av Trallefabrikken, Trallfa Robot, ble i 1985-89 overtatt av svenske ASEA, som senere ble ABB. Industrigiganten som ble en av verdens ledende produsenter av industriroboter beholdt avdelingen på Bryne som sitt fremste produksjons- og utviklingsmiljø. Produksjonen i Rogaland ble lagt ned i 2011, men ABB har fortsatt et av sine globale kompetansesentra for roboter på Bryne.

Robotproduksjon på ABB Bryne, ca 2008. Foto: ABB

Hva kjennetegner en industrirobot?

Industriroboter har ingen intelligens. De kan utføre nøyaktig det de er programmert til å gjøre, om igjen og om igjen uten stans i lang tid. Programmering og kontroll med roboter i produksjon er typiske arbeidsoppgaver i moderne industri.

Bevegelighet, sensorstyring og programmering er det viktigste som skiller industriroboter fra annet avansert produksjonsutstyr. Industriroboter kan utføre tunge, farlige og repeterende sekvenser i produksjon, de brukes til transport, produktpakking og lagerstyring.

Industriroboter tar arbeidet fra folk?

Hvert år installeres 150 000 nye roboter i fabrikker over hele verden. I Danmark og Sverige er det 150 roboter for hver 10 000 arbeider. I Norge er det bare 40. Det er et uttalt mål å øke robot-tettheten i Norge.

På samme måte som mange protesterte mot at tidlige industrimaskiner mekaniserte bort arbeidsplasser, har mennesker vært bekymret for at industriroboter skulle true arbeidsplasser. Roboter har da også redusert behovet for arbeidskraft i mange ledd i produksjonslinjene i industrien.

Samtidig er dette med på å gjøre industrien mer effektiv og konkurransedyktig, og dermed bidra til å trygge arbeidsplasser. Roboter har ofte overtatt farlige og ensformige arbeidsoppgaver, og bidratt til å gjøre industriarbeid tryggere, mer variert og interessant.

Roboters plass i industrien ble heftig diskutert. Avisklipp.


Sist endret

04. september 2024
Til toppen

Norsk Teknisk Museum

Se alle åpningstider

Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Org. nr.: 979676832

Tlf: 22 79 60 00

Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen