Visste du at sprayboksen først ble patentert av den norske oppfinneren Erik Rotheim? Denne sprayboksen som ble laget på Alnabru i 1933 av Alf R. Bjerckes i samarbeid med oppfinneren er kanskje verdens første sprayboks!
Av Dag Andreassen, konservator ved Norsk Teknisk Museum
Erik Rotheim og fabrikken hadde samarbeidet i noen år om å utvikle Rotheims patent fra 1929 på en "framgangsmåte til utsprøyting eller fordeling av flytende væsker eller halvflytende masser" - Norsk Patent Nr. 46613. Nordmannen hadde også søkt om patenter i flere andre land, og fikk blant annet innvilget amerikansk patent US Pat. No. 1800156 i 1931.
Samarbeidet mellom Rotnes og Bjercke resulterte aldri i noe lønnsomt produkt. Produksjonsmåten for flaskene var for kostbar, dysene ble tette og drivgassen dimetyleter, som Rotheim først brukte, var både dyr og farlig. Instrumentmaker Frode Mortensen, som bl.a. hadde deltatt i utviklingen av Birkelands elektriske kanon, gjorde flere forsøk på å lage en bedre dyse, og overtok i 1936 produksjonsrettighetene for Rotnes-boksene fra Alf Bjercke. Hans nye selskap Morton System forsøkte seg med både innsektsmidler og lakk på boks, men gikk konkurs i 1939. Rotheims mor Erica og hans bror Hagbart startet da et eget firma Elromix, for å utnytte oppfinnelsene, etter at oppfinneren døde brått av blindtarmbetennelse bare 40 år gammel (Aftenposten 5. juni 1957).
Samtidig arbeidet amerikaneren Goodhue i kjemigiganten du Pont med tilsvarende løsninger. Rotnes hadde gjort flere salgsfremstøt for patentene i USA, og hatt møter med bl.a. du Pont for mulig lisensproduksjon. De hadde avslått, bl.a. fordi de vurderte drivgassene som for farlige. De utviklet altså i stedet egne løsninger fremfor å betale for å bruke Rotens-patentene. En annen forklaring kan ligge i at den amerikanske staten etter krigsutbruddet i 1939 beslagla patenter innehatt av tyske eller antatt tyske personer eller firmaer, slik at det var fritt frem for amerikansk industri å bruke disse patentene.
Oppfinnerens mor, Erica Rotheim, skal ha forsøkt å forhandle seg frem til en erstatning for dette etter krigen. under ganske riktig argumentasjon om at Rotheim slett ikke var tysk. Familien mente også at du Pont skyldte dem lisens for mange millioner produserte spraybokser. Det er uvisst om dette førte til noen erstatning, men Rotheims navn ble i alle fall bedre kjent også i USA utover på 1950-tallet. Rotheim-familiens firma Elromix ser ikke ut til å ha vært i aktivitet etter 1940.
Da Goodhue fikk egne patenter på ulike metoder for "påføring av innsektsmidler", i praksis sprayflasker, var det med drivgasser de hadde utviklet under navnet Freon - klorfluorkarbon-forbindelser kjent som KFK, som førte til det kommersielle gjennombruddet for sprayboksen. Viktig var også den første store kunden: Den amerikanske hæren, som trengte innsektsmidler for soldater under andre verdenskrig, og bestilte millioner av bokser som du Pont solgte som "bug bombs". Da krigen var over, var teknologien velprøvd og velkjent, og en rekke nye produkter fant veien til spraybokser, som maling og lakk, hårpleieprodukter og parfymer, vaske- og bonemidler og fortsatt innsektsmidler.
Etter 1970 ble fokus satt på de miljøskadelige effektene av KFK-gassene som ble sluppet ut i atmosfæren fra alle spraybokser og andre broksområder, som kjøleanlegg. Dagens spraybokser bruker derfor andre drivgasser.
Så hvem fant opp sprayboksen? Rotheim døde bare 40 år gammel i 1938, og opplevde aldri noen suksess. Etter 1950 ble hans navn løftet frem også internasjonalt av bl.a. den Europeiske Aerosol-føderasjonen, som ble stiftet i 1959 for å samle industrien som ønsket å bruke og utvikle sprayteknologien. En pris i Erik Rotheims navn, Rotheim-medaljen, deles fortsatt ut av denne organisasjonen til folk som har utmerket seg i aerosol-industrien. Det er i alle fall et tegn på at Rotheim står sterkt også internasjonalt som en av industriens viktige oppfinnere. Men som det som oftest er med innovasjoner, er det flere som kan fortjene en slik plass. Amerikaneren Goodhue nevnes gjerne i samme åndedrag som den som klarte å lage et brukbart og lønnsomt produkt basert på egne patenter - om det så var mer enn inspirert av patentene til Rotheim. Faktum er i alle fall at gjennombruddet for sprayboksen først kom da giganten du Pont satset - og den amerikanske hæren sto klar til å kjøpe et ubegrenset antall bokser.
Rotheims patenttegning. Foto: NTM