Skip to main content

17. mai under okkupasjonen av Norge

Feiring i hage i Bagdad i1941



En dag for å feire frihet: 17. mai

17mai 1940 ble all feiring i Norge av og flagging på nasjonaldagen forbudt av det tyskkontrollerte Administrasjonsråd. Flagget ble mer og mer brukt som en visuell protest mot okkupasjonsmakten, og tyskerne iverksatte stadig flere forordninger for å møte dette. Bildene på denne siden er hentet fra arkivet etter fotograf Finn Bergan og viser 17. mai feiring i en hage i Bagdad 1941. 

Arkivet er en del av fotosamlingene Teknisk museum administrerer. Alle digitaliserte bilder kan brukes gratis til ethvert formål i den oppløsningen som kan lastes ned fra Digitalt museum eller museets egne nettsider. Som bruker av bildet står du ansvarlig for å overholde forpliktelser som personvern og fotografens rett til respektfull gjengivelse.

Finn var på en lengre reise med tog og båt til Canada og USA for å få opplæring som flyfotograf for de allierte styrkene under 2. verdenskrig.

Vi sakser fra wikipedia: 

Finn Bergan (født 9. juli 1918 i Rjukan, død 25. mars 1986 i Oslo) var en norsk filmfotograf.

Bergan fikk krigsfotografutdanning hos Louis de Rochemont i New York i 1941. Han kom til Storbritannia, og filmet og fotograferte ved de norske avdelingene for den norske informasjonstjenesten i London. Han kom deretter til RAF Bomber Command, der han som flight lieutenant ble leder for fotoavdelingen i 101 Squadron RAF. Den 27. september 1943 deltok han som fotograf og skytter på et tokt til Hannover. Flyet, en Avro Lancaster, ble skutt ned, men Bergan fikk hoppet ut i fallskjerm. Han tilbrakte resten av krigen som krigsfange.[5]

Han debuterte i 1948 som B-filmfotograf for Kampen om tungtvannet og samme år Trollfossen. I 1949 hadde han foto på Gategutter, og ble siden en av norsk films mest benyttede spillefilmfotografer. Han fotograferte en rekke av Arne Skouens filmer, blant annet Cirkus Fandango (1954) og Det brenner i natt! (1955). Han var videre fotograf på så forskjellige filmer som Vi gifter oss (1951), Tarjei Vesaas-filmatiseringen av Dei svarte hestane (1951) og flere av Ivo Caprinos filmer, deriblant Ugler i mosen (1959) og Caprinos helanimerte filmer, blant annet Sjuende far i huset (1966), Askeladden og de gode hjelperne (1961) og Tim og Tøffe (1949).

Han arbeidet også for NRK.

Kreditering

Alle bilder skal krediteres med fotografens navn og eierinstitusjon, slik:

Foto: Fotografens navn/ DEXTRA Photo, Teknisk museum
Ved manglende kreditering faktureres kr 850 +mva. pr. bilde.

Ønsker du høyere oppløsning, digitaliserer vi gjerne. Digitalisering og annen bildebehandling faktureres for hver påbegynte time kroner 850,- (+mva).

Kontaktinformasjon

Fotoarkivet: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Ansatte: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. og Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Fotosamlingene ved Teknisk museum består av to selvstendige samlinger, museets egen samling og DEXTRA Photo.

Til sammen består samlingene av omkring 2 850 000 fotografier som dokumenterer norsk teknologisk, naturvitenskapelig og industriell virksomhet fra midten av 1800-tallet og frem til i dag, i tillegg til annet kulturhistorisk fotografi. Museet har også film- og lydmateriale knyttet til disse fagområdene.

Samlingen er dels bygget opp gjennom gaver fra private og bedrifter, og dels generert ved museet gjennom dokumentasjonsprosjekter og utstillinger.

Foto av 17. mai tog i Bagdad 1941
Foto av 17. mai tog i Bagdad 1941
Foto av 17. mai tog i Bagdad 1941
Foto av 17. mai tog i Bagdad 1941
Foto av 17. mai tog i Bagdad 1941

Del gjerne saken ved å kopiere adressen og lime den inn i dine sosiale medier. 

Museet på Kjelsås har fire etasjer med spennende utstillinger om teknologi, industri, vitenskap og medisin. 

Eksterne kilder: 

https://no.wikipedia.org/wiki/Finn_Bergan


Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen