Skip to main content
           

7A-sentralen på Frogner i Oslo

- Televerkets første automatiske telefonsentral: Hundreårsjubileum i 2021

Foto av detalj av Frognersentralen

7A - Frognersentralen er en gjenstand på Teknisk museum med en spennende historie. Foto: Norsk Teknisk Museum

23. januar 2021 er sentralen 100 år. 

 

I 1980 ble den en museumsgjenstand, og i 2011 kom den til Teknisk museum. 

 

Hør telehistoriker Arve Nordsveen fortelle om Televerkets første automatiske telefonsentral ved å starte filmen, under: 

Lørdag 23. januar 2021, feiret vi hundreårsjubileet med en film der telehistoriker  Arve Nordsveen forteller om hvordan det var å jobbe på sentralen og hvordan automatiseringen av telenettet foregikk i Oslo. Filmen sendes kl. 09:00 på lørdag via museets Facebook side. Trykk på denne lenken for å komme dit! 

 Arve Nordsveen skriver på sin Facebook side: 

Lørdag 23/1 er det 100 år siden Frogner automatiske telefonsentral i Kristiania ble satt i drift. Det var starten på automatiseringen av hovedstaden. Slik blir bemerket av Teknisk museum, hvor deler av 7A sentralen fra 1921 er tatt vare på. Det er vitale deler, slik utgjør det en komplett sentral på 20 nummer, i motsetning til den på 10 000 som fungerte fram til 29/8 1980.
 
Sentralen ble min første arbeidsplass i Televerket i perioden 31/8 1976 - 1/6 1979.
 
Nå blir det min oppgave og fortelle historien både om sentralen og Frogner som arbeidsmiljø. Jeg skal intervjues og seansen tas opp på video og legges ut på Teknisk museums Facebook side.
Lett å skru tida tilbake til 5/5 2010. Da markerte vi i Telemuseet* 130 år med telefon i Norge. Først stilte jeg opp på direktesending på NRK radio P1 og deretter et foredrag på Teknisk museum. 5 år senere sendte NRK det i reprise.
 
Setter stor pris på at jeg har fått være med på denne del av telehistoria, og i tillegg får lov å formidle den i museal sammenheng.
 
*Telemuseet er i dag en del av Teknisk museum.
 

 Trykk på denne lenken for å komme til museets Facebook-side! 

Historikk:

Rundt 1910 var telefonsentralene i Kristiania overbelastet, og de så seg om etter nye løsninger. Det endte med at de gikk for en helautomatisk sentral, en type fra Western Electric som i Norge fikk betegnelsen 7A. Alt i 1912 hadde de levert en slik på New Zealand, og dokumentasjon derfra ble lagt ved anbudet. De kom til enighet og skrev kontrakt 1/3 1916.

I utgangspunktet skulle sentralen bygges i Belgia, men krigsfrykt medførte at Western Electric flyttet produksjonen til USA. I 1917 gikk USA inn i verdenskrigen, og det ble forbud mot å sende høyteknologi til Europa. Norge ble rammet av boikotten. Boikotten ble opphevet sommeren 1918, og kasser med utstyr kunne sendes til Kristiania. Nå ble det ekstra forsinkelser, både for at de amerikanske montørene på Frogner i Kristiania gikk til streik, og at en stor del av kablene gikk ned da Kristianiafjord forliste.

Utover vinteren 1920/21 begynte det å ordne seg. I mellomtiden måtte telefondirektøren i Kristiania svar på utrolig mye mas som er gjengitt i den tids aviser.

Endelig 23. januar 1921 kunne Telegrafvesenets første automatiske telefonsentral åpnes. Ved åpningen hadde den 6000 nummer. Det ble mange utvidelser fram til den ble nedlagt 29/8 1980 da hadde den 10 000 nummer.

Da utskiftingen ble vedtatt kom det forslag om at noe av den måtte bevares. Televerket reserverte et rom i Hesselberg gt. i Oslo hvor utstyret kunne lagres med tanke på remontering. Den ble foretatt av pensjonister fra Televerket og Standard Telefon og kabelfabrikk (STK). 23. januar 1991 var remonteringen fullført, og sentralen ble satt i drift. En del av hvert ledd i sentralen ble tatt vare på slik at nå var den på 20 nummer i stedet for 10 000. Nå var det mulig både å ringe internt i sentralen og til lokale nummer i Oslo. Etter at 8 siffer ble innført i 1993 måtte registrene bygges om fra 6 til 8 siffer, dette ble aldri utført og det ble ikke lenger mulig å ringe 7A signaler ut av huset.

Høsten 2011 skulle bygningene, som var eid av Telenor eiendom, selges. Telemuseet fikk valget om å betale en svært høy husleie eller flytte fra lokalene. Vi valgte det siste. Hoveddelen av sentralen ble demontert svært skånsomt og fraktet til Teknisk museum. Teoretisk skulle det være mulig å kople den opp for videre bruk. Det som ble gjort var at gulvet ble vatret opp og fikk belegg av samme type som ble brukt i automatiske telefonsentraler, og motorene som sørget for rotasjonen ble koplet inn. Elektronisk tilkopling slik at det var mulig å ringe gjennom kom aldri på tale.

FAksimile av Frognersentralen

Faksimile Verk og Virke nr. 5 1980

FAskimile av telefonsentral: Veteranen

Faksimile fra Telenytt  2/1991, tatt under 70-årsmarkeringen i Hesselberggata.

FAksimile av Frognersentralen

Slik så Frognersentralen ut da den var i bruk mellom 1921 og 1980. Foto: Norsk Teknisk Museum


Norsk Teknisk Museum

Se alle åpningstider

Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Org. nr.: 979676832

Tlf: 22 79 60 00

Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen