Skip to main content
           

Skaperverkstedene

«Skaperverkstedet er et fantastisk tilbud til barn og ungdom,
men også for lærere som kan komme hit og lære mer»

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner

Oslo vitensenter og Teknisk museum har to skaperverksteder; Teknoteket Makerspace, etablert i 2015, og TeknoLab etablert i 2018. Skaperverkstedene har som mål å inspirere barn og unge til å ta i bruk teknologi på kreative måter til å uttrykke seg og skape ting selv.

I våre skaperverksteder kombineres realfag, kunst og håndverk og programmering på en tverrfaglig måte og tilbudet benyttes av skoleklasser, til etterutdanning av lærere og er arena for ungdom ved Oslo vitensenters Talentsenter.

Skaperverkstedene er utstyrt med alt fra limpistoler, saks, snekkerverktøy til elektronikk, 3D-printere og laserkutter. Vi kombinerer tradisjonell teknologi fra tresløyden med moderne teknologi fra digital fabrikasjon. Vi jobber også spesielt med å kombinere programmering med mikrokontroller og digital fabrikasjon for på den måten å ta programmeringen ut av skjermen.

TeknoLab skaperverksted er også utstyrt med verdens første programmerbare micro:bit-orkester, produsert av museets første «Maker in residence» Daniel Lacey-McDermott.

Skaperverkstedene brukes også i samarbeid med Skaperskolen.no, prosjekt super:bit, til fiksefester for elektronikk i samarbeide med Restarters Oslo, til etterutdanning med Naturfagsenteret, UiO og OsloMet og som arenaer for teambuilding. Det er også et tett samarbeid med de andre 10 regionale vitensentrene i Norge som også har etablert skaperverksteder.

«Det handler i bunn og grunn om at dagens unge må forstå teknologien, men også være med på å skape teknologi, ikke bare forbruke teknologi. Jeg tror at det vi ser her, kommer til å sette elevene bedre i stand til å være med på å løse mange av fremtidens gåter, mange av de gåtene vi ikke har klart å løse så langt.»

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner

To barn sitter ved en PC og lager 3D-prints. Foto.

TeknoLab

To jenter står ved en 3D printer og ler. Foto.

TeknoLab

To gutter lager en høyttaler. Foto.

TeknoLab

To jenter står ved en 3D-printer som er i gang med printing. Foto.

TeknoLab

To gutter sitter ved et bord med en datamaskin og viser frem en 3D-printet figur. Foto.

TeknoLab

Mange voksne mennesker sitter på langbord og bygger elektronikk. Foto.

Teknoteket

En stor gruppe voksne i aktivitet i Teknoteket. Foto.

Teknoteket

To fornøyde kvinner i Teknoteket. Foto.

Teknoteket

Printing av geometriske figurer. Foto.

Teknoteket

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Tilbake til toppen