Skip to main content
           

FRA INDUSTRIBYEN CHRISTIANA TIL AVINDUSTRI­ALISERTE OSLO

400 år Christiania - 100 år Oslo

I år feirer vi at det er 400 år siden Christiania ble grunnlagt ved Akershus Festning – flyttet dit fra den nedbrente småbyen Oslo under Ekeberg av danskekongen Christian IV. Dessuten feirer vi at det er 100 år siden Kristianias bystyre vedtok å ta Oslonavnet tilbake fra 1925. Hovedstaden ble igjen Oslo!

Vi skal ikke gå inn på de lange og spennende diskusjonene som ledet til dette vedtaket, men markere jubileet med Teknisk museums favoritt-tema: Industrihistorie! For kongebyen Christiania hadde i 1925 utviklet seg til den ledende industribyen Kristiania. Og som Oslo opplevde byen en utvikling i der industrien gradvis ble erstattet av andre typer av byfunksjoner: Handel og service, kontor og medier, bolig og rekreasjon.

I kveldens foredrag får vi høre om noen av de største og mest kjente industribedriftene – og noen mindre kjente – hvordan de startet, vokste, preget byen og forsvant for å gi plass til nye ting. Fra Aker til Aker Brygge, fra Nyland til operaen, fra Spigerverket til Nydalsbyen, fra Myrens til Cæsar, fra Hjula til Månefisken, fra øl og røyk på Bislet til helsefaghøyskoler og fra Alna teglverk til Alnasenteret.

Dag Andreassen er historiker og konservator ved Norsk Teknisk Museum. Han har bl.a. arbeidet med Oslos industrihistorie.

Påmelding og informasjon

Det er ikke nødvendig å melde seg på, men dersom du ønsker litt servering før arrangementet må du melde deg på via lenken under senest to dager før:

Det blir enkel servering i museets kafé fra kl. 16.00 for de som har forhåndspåmeldt seg.

Museet er åpent til kl. 19.00.

Ansattfoto

Dag Andreassen

Konservator, Teknisk museum

29. august kl. 17.00-18.00

Norsk Teknisk Museum

Kjelsåsveien 143

Veibeskrivelse

Tilgjengelighet


Arrangementet er gratis.


Ved Nylands mek. verksted 1962 - arbeidsdagen er slutt. (Foto: Randolf Kure / Oslo byarkiv)

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Tilbake til toppen