Skip to main content
           

To english site

Eksperiment:

BORTSKREMT PEPPER

Pepper, akkurat som bakterier, er ikke noe glad i såpe og vann. Prøv dette overraskende og enkle eksperiementet og skrem bort bakterier.

Du trenger:

  • En bolle eller dyp tallerken 
  • Pepper 
  • Oppvaskmiddel

Slik gjør du:

Fyll bollen med vann.

Dryss litt pepper over vannet.

Drypp noen dråper oppvaskmiddel midt i bollen.

Utforske og observere:

  • Hva skjer med pepper når vi slipper såpe i bollen?
  • Hva skjer med pepper hvis vi legger mer / mindre såpe?
  • Hvorfor tror du pepper beveger seg når vi legger såpe i bollen?
  • Hva skjer med pepper hvis vi bruker forskjellige typer såpe (boblebad, barsåpe, håndsåpe osv.)?
  • Hva skjer hvis du bruker en annet kryder som salt, paprika eller oregano?

Hva er det som skjer?

Pepper er hydrofobt, noe som betyr at den ikke liker vann eller ikke  blander seg med vann. På grunn av dette kan ikke pepper løses opp i vannet. Men hvorfor flyter flakene oppå vannet? Vannmolekyler holder seg gjerne sammen og lager overflatespenningen på toppen. Fordi pepper er så lett og hydrofobt, holder overflatespenningen dem flytende på toppen.

Hvorfor skyter pepper til sidene når såpe berører vannet? Såpen bryter ned overflatespenningen til vann - det er en del av det som gjør såpe til et godt rengjøringsmiddel. Når såpen beveger seg i vannet, og overflatespenningen endres, flyter ikke pepper lenger på toppen. Men vannmolekylene vil fortsatt holde overflatespenningen i gang, så de trekker seg bort fra såpen og bærer pepper med seg.

Tror du såpe er det eneste stoffet som kan bryte ned vannets overflatespenning? Prøv å gjennomføre det samme eksperimentet, men med olivenolje eller hårspray. Tror du pepper vil reagere på samme måte?

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbake til toppen