Skip to main content
           

Eksperiment

Fett mot frysing

Under huden har vi et lag med fettceller, og det er godt å ha når det er kaldt ute. I denne eksperiment skal vi få føle hvor godt fett isolerer mot kulda!

Du trenger:

  • Et brett med isbiter.
  • En bøtte, halvfull med kaldt vann.
  • To gummihansker (oppvaskhansker eller engangshansker, men de må være tette).
  • 1-2 dl matolje.

Slik gjør du:

Legg isbitene oppi bøtta. Vent noen minutter sånn at vannet rekker å bli skikkelig kaldt.
Fyll olje i den ene hansken, nok til at hånden blir helt omsluttet av olje når du tar den på deg.
Ta den tomme hansken på den andre hånden.
Putt begge hendene ned i isvannet.

Observer:

Kjenner du forskjellen?

Hvilken dyr trenger fett under huden om vinteren? 

Utforske videre:

Prøv samme eksperiment med andre stoffer som ull sokker eller bomullsdotter istedenfor olje. Hvilken stoff insulerer best mot kaldt?

Hva er det som skjer?

Dyr som lever i vannet, som sel og hval, har et tykt lag med fett (Spekk) under huden. Fettlaget hjelper dem å holde varmen i det kalde havet! Fettlaget er en isolator.

Isolator er et annet navn på et materiale som er dårlig varmeledere. Isolatorer reduserer overføringen av varme fra en gjenstand eller et sted som er varmt (som din hånd) til en gjenstand eller et sted som er kjøligere. Varme beveger seg alltid fra varme områder til kalde områder i et forsøk på å jevne ut temperaturen mellom de to stedene. Isolasjon brukes til å holde varme ting varme og kalde ting kalde.

Dyr har en rekke forskjellige mekanismer for å holde varmen. Spekk og pels holder arktiske dyr varme. Dunfjær fanger et lag med luft ved siden av kroppen for å holde fuglene varme.

Materialer som isolerer for å holde varmen inne eller kulde ute, er veldig viktige i hverdagen for å holde oss sunne og komfortable. En termos holder melk kald og frisk slik at det fortsatt er trygt å drikke til lunsj. Tøfler med fleece holder tærne koselige og varme når gulvet er kjølig om vinteren.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Tilbake til toppen