Biologi
Kropp er topp
Målgruppe: 3.-4. trinn
Antall: Maks. 30 elever
Varighet: 45 minutter
Fagområde: Naturfag, norsk og livsmestring
Lærerplan:
Naturfag
- Samtale om hva fysisk og psykisk helse er, og drøfte hvordan livsstil og trivsel påvirker helse
- Beskrive funksjoner i kroppens ytre forsvar og samtale om hvordan dette verner mot sykdom
- Beskrive hvordan muskler og skjelett fungerer, og knytte dette til bevegelse
Hva skjer i dette læringstilbudet?
I denne omvisningen engasjeres elevene i samtale om sansene, om kroppens oppbygning, helse og hygiene. Vi forteller om gamledager, og om epidemier som kunne ramme befolkningen.
Vi ser på en mumie som døde av kolera i 1850 årene. Én elev får ligge inni Jernlunga mens vi snakker om hvordan det kunne være å ligge i en pustemaskin. Alle får teste sin egen håndvask i håndvaskeapparatet.
Beskrivelse av timen:
- Museumspedagogen møter gruppen ved en søyle i resepsjonsområdet.
- Vi går sammen inn til utstillingen Liv og Død hvor omvisningen skal være.
- Vi ser på gjenstander i utstillingen, og elevene engasjeres i samtale om sansene, kroppens oppbygning, helse og sykdom.
- Klassen sitter samlet ulike steder i utstillingen, og vi flytter på oss 3-4 ganger.
- Vi snakker om epidemier, og hva vi kan gjøre for å unngå å bli syke eller smitte andre.
- Til avslutning får alle teste sin egen håndvask.
Vi ønsker at du som lærer er aktiv, deltakende og nysgjerrig sammen med barna under besøket. Elevene får best utbytte hvis de kommer forberedt, så vis gjerne elevene bilder eller «INTROVIDEOEN», fortell om hva som skal skje, og sjekk ut om det er tilhørende for- og etterarbeid til undervisningsopplegget
Du som lærer er ansvarlig for gruppen under hele besøket.
Formidler har ansvar for gjennomføring av programmet. Lærer har det overordnede ansvaret for elevene. Du kan bli bedt om å hjelpe til underveis.
Hvis du vil ha faktura, ta med ressursnummer og riktig fakturaadresse.
Ellers trenger man ikke å ha med noe.
Forberedelser
En av lærerne i gruppen henvender seg i resepsjonen. Da får vi registrert at dere har kommet og dere får tildelt garderobeplass og ev. skap for innlåsing av verdier.
Kom til museet senest 10 minutter før programstart. Gi beskjed om dere blir forsinket på tlf. 22 79 60 00. Dersom dere kommer for sent kan læringstilbudet bli forkortet eller avlyst.
Klikk her for å finne veien til Teknisk museum.
På Teknisk museum gjelder samme regler som på skolen/i barnehagen. Vi skal
- være forbilder for hverandre
- være snille mot hverandre og utstillingene
- bruke innestemme
- ikke løpe.
OBS: Alt som står bak sperringer skal ikke berøres.
Da får vi alle det gøy og bidrar til en god læringsopplevelse. Dersom du bestemmer at din gruppe får besøke museumsbutikken, må lærer være tilstede så lenge noen av barna er der.
Dere kan spise matpakken forskjellige steder; i kafeen, ved resepsjonen og utenfor museumsinngangen. Det er ikke lov å spise og drikke i utstillingene.
Barnehager og skoler kan betale med kontant/kort ved ankomst eller ha med faktura.
For faktura må du ha med rekvisisjon eller ressursnummer og fakturaadresse.
Du møter en av oss!

Kjersti

Torhild
Forarbeid:
Våre læringstilbud krever ikke forarbeid, men det er alltid nyttig å forberede elevene på et museumsbesøk. Dette kan øke læringsutbyttet fra museumsaktiviteten, og knytter klasserommet til museet. Her er noen undringsspørsmål til klassen, som kan forberede og engasjere elevene før de skal lære mer om temaet på museet
Undringspørsmål
-
De fleste i Norge blir født på sykehuset. Man kan også være på sykehuset for å gjøre undersøkelser eller få behandling. Hvis man skal se på skjelettet kan man ta et røntgenbilde. Hvis legen vil lytte på hjertet brukes et stetoskop. Kan noen i klassen huske å ha vært på sykehuset for undersøkelser eller operasjon?
-
Tenk på 2-3 ting vi kan gjøre for å leve sundt og ha god helse. Hvis man har god helse, er det lettere å holde seg frisk. Det hender allikevel at vi blir forkjølet eller får omgangssyke.
-
Når vi vasker hendene før mat eller etter dobesøk, er det for å unngå å bli syke. Kan dere tenke på andre ting vi gjør for å unngå å smitte andre, eller bli smittet av sykdommer?