Skip to main content
           

Eksperiment

Rødkål - syre og base

Kan du høre lyd gjennom en hyssing? Prøv dette enkle og fantastiske eksperimentet som utforsker vitenskapen om lydbølger og hvordan det brer seg. 

Lærerplanmål - Naturfag:

 • Undre seg, stille spørsmål og lage hypoteser og utforske disse for å finne svar
 • Bruke tabeller og figurer til å organisere data, lage forklaringer basert på data og presentere funn.
 • Utforske og beskrive hvordan noen stoffer kan endre seg når de blandes med andre stoffer.

Du trenger:

 • Kniv og fjøl
 • Gryte
 • Glass eller flaske
 • En skalk rødkål
 • Vann

Slik gjør du:

Skjær en skalk rødkål i småbiter. Legg den i en gryte og fyll på med vann slik at det så vidt dekker kålbitene. La det småkoke i 5 minutter. Avkjøl og hell vannet over på et glass eller en flaske.

Fargen skal være mørk blålilla. Nå kan du prøve å dryppe den på ulike matvarer og vaskemidler på kjøkkenet ditt.

Saften blir rød når du blander den med en syre og grønn eller gul når du tilsetter en sterk base!

Utforske og observere:

 • Fin forskellig matvarer rudnt kjøkkenet. Lag en hypothese om hva tror du kommer til å skje når du blander matvarer med rødkålsaft.
 • Endrer alle matvarer indikatoren i samme farge? Hva tror du dette betyr?
 • Endrer tilsetning av en større mengde syre eller base fargen mer?
 • Ser du noen mønstre i hva syrene eller basene brukes til?

Notere observasjonene dine. 

Hva er det som skjer?

Noen stoffer er klassifisert som enten en syre eller en base. Tenk på syrer og baser som motsetninger - syrer har lav pH og baser har høy pH. Som referanse har vann (en nøytral) en pH på 7 på en skala fra 0–14. Forskere kan fortelle om et stoff er en syre eller en base ved hjelp av en indikator. En indikator er vanligvis et kjemikalie som endrer farge hvis den kommer i kontakt med en syre eller en base.

Som du kan se, blir den lilla rødkåljuicen når den blandes med noe syrlig som sitronjuice og blir grønn når den blandes med noe basisk som bakepulver. Rødkåljuice anses å være en indikator fordi den viser oss noe om den kjemiske sammensetningen av andre stoffer.

Hva er det med rødkål som får dette til å skje? Rødkål inneholder et pigment som kalles anthocyanin som endrer farge når det blandes med en syre eller en base. Pigmentet blir rødt i sure omgivelser med en pH mindre enn 7, og pigmentet blir blågrønt i alkaliske (basiske) miljøer med en pH større enn 7.

Rødkål er bare en av mange indikatorer som er tilgjengelige for forskere. Noen indikatorer begynner fargeløse og blir blå eller rosa, for eksempel når de blandes med en base. Hvis det ikke er noen fargeforandring i det hele tatt, er stoffet du tester sannsynligvis nøytralt, akkurat som vann.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Tilbake til toppen