Skip to main content
           

To english site

Åpner januar 2024

NY ENERGI­UTSTILLING

I januar 2024 åpner den nye energiutstillingen på Teknisk museum! Utstillingen vil by på flere interaktive aktiviteter, for eksempel vil du kunne lade mobilen din med ren muskelkraft!


Utstillingen fører deg gjennom norsk energihistorie, der det fossile og fornybare møter hverandre som parallelle temaer hele veien. Den starter ved vannhjulet og den fossile dampmaskinen – to gjenstander som viser dobbeltheten som eksisterer mellom fornybare og fossile energiformer.

I akselerasjonstunnelen visualiseres det økende energiforbruket vårt, fra den industrialiserte tidsalderen til antropocen. Når du først går inn i tunnelen er det kun stjernehimmelen som lyser opp, før du tas over i den kunstige belysningen – et brekkpunkt vi fikk på 1950-tallet.

I tillegg til det fossile og det fornybare/vannkraften, vil utstillingen også handle om atomkraft, solkraft, vindkraft og andre energikilder som i dag er under utvikling.

Løypen ender i Orakelet, og her skal ny energiteknologi settes i diskusjon og publikum vil få presentert diverse mulige, fremtidige scenarier.

Energi er en forutsetning for alt vi gjør

Uten tilgang på store mengder energi ville vår moderne levemåte vært umulig. Vi tar for gitt at vi når som helst kan skru på lyset, lade mobilen eller ta en varm dusj. Hvor avhengig vi er av energi innser vi først når strømmen blir borte.

Å sikre tilgang på energi er en del av en allmennmenneskelig streben. Vitenskap og teknologi har muliggjort en velstandsutvikling uten sidestykke, men samtidig bidratt til et voldsomt press på jordens ressurser. I vår higen etter kontroll over naturen, er vi i ferd med å miste kontrollen.

Neste år åpner den nye energiutstillingen på Teknisk museum. Utstillingen vil utgjøre halvparten av underetasjen, og vil befinne seg ved siden av Oslo vitensenter i museets underetasje.

Se kart her

Følg med på utstillingens blogg under! Skrevet av utstillingens prosjektmedarbeidere.

 

Prosjektgruppa:

Prosjektleder: Susanne Kjeldsen Tyrawa
Kurator: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. 
Anvsarlig for interaktivitet: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Sponsor/samarbeid: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Kommunikasjon: Jill Bottolfsen

Grønn, historisk dampmaskin. Foto.

James Watts dampmaskin slik den står i den nåværende energiutstillingen. Foto: Håkon Bergseth / Norsk Teknisk Museum.  

Equinor er samarbeidspartner for Norsk Teknisk museum og hovedsponsor for Oslo vitensenter.

Hvor: Norsk Teknisk Museum

Når: Januar 2024

Les også:

Foto: Lars Opstad / Norsk Teknisk Museum

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbake til toppen