Historien om dette merkelige instrumentet fletter sammen storpolitikk og elektronisk musikk. Den elektroniske lydgeneratoren Subharchord ble utviklet i Øst-Berlin på 1960-tallet, ved ”Labor für musikalisch-akustische Grenzprobleme”. Totalt ble det produsert syv instrumenter. Betingelsene for arbeidet var ikke de enkleste. Den sovjetiske lederen Nikita Khrusjtsjov fordømte elektronisk musikk som en kakofoni som ikke passet med sosialismen.
Subharchorden var et studioinstrument som kunne skape kunstige elektroniske lyder. Teknisk sett var instrumentet meget spesielt. Det skilte seg fra vanlige synthesizere ved at det var basert på såkalt subharmonisk frekvensdeling. Av de syv produserte instrumentene forble alle i Øst-Europa bortsett fra det ene som ble solgt til NRK. I dag er dette et av tre bevarte instrumenter.
I NRK
Lederen for NRKs musikkavdeling, Gunnar Sønstevold, brukte instrumentet i NRKs studio for elektronisk musikk. Instrumentet kunne gi lyder og klanger til ulike fjernsynsproduksjoner. Det er imidlertid uklart hvor mye instrumentet faktisk ble brukt. Antakeligvis ikke så mye. Etter en stund ble instrumentet flyttet fra studioet i NRK og hjem til Gunnar Sønstevold.
Er det fortsatt lyd i instrumentet?
Siden begynnelsen av 1990-tallet har NRKs østtyske Subharchord vært utstilt på Ringve Museum i Trondheim. I en periode befant instrumentet seg på Norsk Teknisk Museum i Oslo, der det ble satt i spillbar stand.
– Vi var spente på resultatet, sa konservator Frode Weium, den gang. Han ledet prosjektet og har elektroniske musikkinstrumenter som spesialfelt. Samtidig som instrumentet ble satt i stand ønsket han at det endres så lite som mulig fra det opprinnelige.
To av de østtyske ingeniørene og teknikerne fra 1960-tallet, Gerhard Steinke og Georg Geike, bidro med råd og opplysninger. Ringve Museum utførte sammen med Geike en tilstandsvurdering av instrumentet. Deutsches Technikmuseum i Berlin sendte kopier av de originale Subharchord-tegningene til Oslo. Selve arbeidet ble utført av Bjørn Roar Svensson. Han arbeidet tidligere i NRK og sammen med Sønstevold på 1970- og 80-tallet og kjenner instrumentet godt. Det var langt fra første gang aSvensson åpnet opp instrumentet da han lette etter årsaker til at lyden ikke kom som den skulle.
Konsert, film og utstilling
Dette var et omfattende samarbeidsprosjekt, forteller Weium. Etter at instrumentet ble satt i spillbar stand, ble det demonstrert av den norske musikeren Biosphere (Geir Jenssen). Konserten ble holdt på Norsk Teknisk museum torsdag 6. juni 2013 i forbindelse med Only Connect Festival of Sound. Der presenterte også regissøren Ina Pillat, opprinnelig fra Østtyskland, utdrag fra sin kommende dokumentarfilm om denne Subharchorden.
Instrumentet står nå ved Ringve museum, men kan snart bli å se igjen i utstillingen Musikkmaskiner ved Teknisk museum.
Kontakt: Avdelingsleder Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den., tlf. 93 45 44 89