Skip to main content

Tegneserieantologi: Liv og død

Tekst: Andreas Hammer Holmefjord, 2021

Grafisk medisin er et kunstfelt der kunstnere forteller komplekse historier om sykdom, død, kropp og behandling. I denne boken har seks tegnere laget visuelle fortellinger med utgangspunkt i sentrale gjenstander i utstillingen Liv og død på Nasjonalt medisinsk museum.


Utstillingen viser deler av museets medisinhistoriske samling fra 1850 til 2021, og spør etter sykdomsforståelse og sykdomsbekjempelse i Norge. Vi håper denne boken og utstillingen vil bidra til å gi kunnskap om forståelsen av medisin, helse og det å være menneske.

Mumien Maren

Når man blir gravlagt går kroppen vanligvis i oppløsning – fra jord er du kommet, til jord skal du bli.

Av og til skjer det noe ganske annet.

Under helt spesielle grunnforhold der den døde kroppen er i fuktig jord uten oksygentilgang blir man mumifisert. Da blir kroppens fettvev omdannet til et såpelignende stoff, og slik har Mumien Maren blitt til.

Bli med konservatorene på en ekspedisjon for å finne ut hvem Maren var og historien som levningene hennes forteller.

Artist: Lucy Lyons

Hygienebilder

Vaksiner er ikke den eneste måten å bekjempe smittsomme sykdommer på. Den enkleste og mest effektive måten er faktisk hygiene og tydelige skiller mellom skittent og rent.

Dette var Norske Kvinners Sanitetsforening ganske klar over og begynte tidlig på 1900-tallet med folkeopplysning om hygiene.

I 1930 produserte foreningen en serie med lysbilder som ble brukt i deres kampanje.

Artist: Ukjent

Josefines medisiner

"Som 16-åring fikk jeg for mye medisiner. Jeg fikk mange bæreposer i måneden."

I løpet av syv år hadde det hopet seg opp et berg av medisiner hos Josefine. Legene hadde foreskrevet dem til henne, men hun mente at hun ble dårlige av dem.

Tegneserien itforsker vår forståelse av virkeligheten, og forskjellige oppfatninger om hva som skal behandles og på hvilken måte.

Artist: Åshild Kanstad Johnsen

Orgonskapet

Wilhelm Reich utviklet Orgonskapet på 1900-tallet etter å ha oppdaget en naturlig kraft som han kalte orgonenergi.

Han konstruerte et skap som skulle samle og konsentrere energien slik at mennesker kunne bade i den.

Reich bodde i Norge fra 1934 til 1939 og hadde stor innflytelse på norsk samfunnsliv. Orgonskapet var ganske populært her til lands, og derfor kan det gjerne hende du støter borti et på et lager eller i en kjeller.

Artist: Tord Torpe

Resusci Anne

I Paris på 1800-tallet drukner en ung pike i elven. Hun er så nydelig at det blir laget en dødsmaske av henne. Maskene ble populære, og folk ønsket å henge dem i stuene hjemme.

Samtidig, i USA, har legen Peter Safar utviklet en metode for gjenopplivning; munn-til-munn-metoden. Sammen skaper de Resusci Anne.

Artist: Anja Dahle Øverbye


Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen