100 år med Ostehøvel
I år er det 100 år siden møbelsnekker Thor Bjørklund på Lillehammer tok ut patent på ostehøvelen. To år senere startet han produksjon i sitt eget firma. Produksjonen er fortsatt i gang, og ostehøvelen er kanskje den mest berømte norske oppfinnelsen.
Vi benytter anledningen til både å snakke om ostehøvelen og det å skjære ost i tynne skiver, om patent og innovasjon og om andre kjente og kanskje mindre kjente eksempler på norske oppfinnelser. Skal vi kanskje våge oss på en kåring av topp 10 norske oppfinnelser? Det har vært prøvd før, og utløser alltid morsomme diskusjoner om teknologi og innovasjon.
I kveld tar konservator og teknologi- og industrihistoriker, Dag Andreassen et dypdykk inn i ostehøvelens historie.
Påmelding og informasjon
Arrangementet er gratis og det blir enkel servering i museets kafé fra kl. 16 for de som har forhåndspåmeldt seg.
Thor Bjørklund med ostehøvel (Foto: Opplandsarkivet)