Skip to main content
           

To english site

Museenes

kunnskaps­topografi

Forskningsprosjektet Museenes kunnskapstopografi: kollektiv kunnskapsproduksjon som museumsfornyelse har foregått fra 2019 til 2023. Prosjektet har vært ledet av Teknisk museum og utført i samarbeid med Østfoldmuseene, og har også involvert Malmø museer, Tekniska Museet, Gøteborg Stadsmuseum og det svenske Riksantikvarieämbetet.

Prosjektet er en videreutvikling av forsknings- og utviklingsprosjektet Tingenes metode: Museene som tingsteder, som ble utviklet i samarbeid med Kulturhistorisk museum og Østfoldmuseene mellom 2015-2018. Prosjektene bygger på museets metodeutvikling i LAB siden 2014, forskning på publikumsinvolvering, og erfaringer og eksperimenter utført ved andre samarbeidende museer.

Som tittelen indikerer, handler prosjektet om metode og kunnskapsutvikling i museer.Et overordnet mål med dette prosjektet har vært å gi et svar på et dilemma museene har stått overfor de siste fire tiårene. Det handler om hvordan museene kan være åpne og inkluderende steder samtidig som de skal være kunnskapsinstitusjoner: Hvordan skal museene lage kunnskap i samarbeid med samfunnet omkring seg?

For å svare på dette har prosjektet for det første arbeidet med å utvikle et teoretisk grunnlag for begreper og praksiser som museene kan benytte for å utvikle seg som nyskapende steder for kunnskapsutvikling. For det andre har praktiske eksperimenter ved en rekke museer i Norge og Sverige bidratt til å viser hvordan museene kan drive med kontinuerlig involverende kunnskapsutvikling – også omkring sine permanente utstillinger.

Resultatene fra prosjektet foreligger nå i en bok Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi, utgitt på Museumsforlaget 2023. I tillegg er flere relaterte forskningsarbeider publisert under arbeidet med prosjektet.

Prosjektet er utført med støtte fra Kulturrådets museumsutviklingsprogram Forskning i museer.

Kontaktperson: Førstekonservator Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Publikasjoner:

  • Stuedahl, Dagny, Lefkaditou, Ageliki, Ellefsen, Gro Synnøve og Skåtun, Torhild (2021).  «Design Anthropological Approaches in Collaborative Museum Curation». Design Studies 75. https://doi.org/10.1016/j.destud.2021.101021.
  • Skåtun, Torhild (2020). «Science, Identity and Belonging: Future Workshop: a structuring tool for co-designing with young people». Young Critics, a guide for children and young people participation in museums, 45–51.
  • Treimo, Henrik og Lefkaditou, Ageliki (2020). «Curating Blind Spot». I Ric Allsopp og Karen Kipphoff (red.), Blind Spot: Staring Down the Void (s. 169–182). Performance Research Books.

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

Skole og barnehage:
Epost: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
E-post:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00

Abonner på vårt nyhetsbrev
Tilbake til toppen