Museenes
kunnskapstopografi
Forskningsprosjektet Museenes kunnskapstopografi: kollektiv kunnskapsproduksjon som museumsfornyelse har foregått fra 2019 til 2023. Prosjektet har vært ledet av Teknisk museum og utført i samarbeid med Østfoldmuseene, og har også involvert Malmø museer, Tekniska Museet, Gøteborg Stadsmuseum og det svenske Riksantikvarieämbetet.
Prosjektet er en videreutvikling av forsknings- og utviklingsprosjektet Tingenes metode: Museene som tingsteder, som ble utviklet i samarbeid med Kulturhistorisk museum og Østfoldmuseene mellom 2015-2018. Prosjektene bygger på museets metodeutvikling i LAB siden 2014, forskning på publikumsinvolvering, og erfaringer og eksperimenter utført ved andre samarbeidende museer.
Som tittelen indikerer, handler prosjektet om metode og kunnskapsutvikling i museer.Et overordnet mål med dette prosjektet har vært å gi et svar på et dilemma museene har stått overfor de siste fire tiårene. Det handler om hvordan museene kan være åpne og inkluderende steder samtidig som de skal være kunnskapsinstitusjoner: Hvordan skal museene lage kunnskap i samarbeid med samfunnet omkring seg?
For å svare på dette har prosjektet for det første arbeidet med å utvikle et teoretisk grunnlag for begreper og praksiser som museene kan benytte for å utvikle seg som nyskapende steder for kunnskapsutvikling. For det andre har praktiske eksperimenter ved en rekke museer i Norge og Sverige bidratt til å viser hvordan museene kan drive med kontinuerlig involverende kunnskapsutvikling – også omkring sine permanente utstillinger.
Resultatene fra prosjektet foreligger nå i en bok Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi, utgitt på Museumsforlaget 2023. I tillegg er flere relaterte forskningsarbeider publisert under arbeidet med prosjektet.
Prosjektet er utført med støtte fra Kulturrådets museumsutviklingsprogram Forskning i museer.
Kontaktperson: Førstekonservator
Publikasjoner:
- Stuedahl, Dagny, Lefkaditou, Ageliki, Ellefsen, Gro Synnøve og Skåtun, Torhild (2021). «Design Anthropological Approaches in Collaborative Museum Curation». Design Studies 75. https://doi.org/10.1016/j.destud.2021.101021.
- Skåtun, Torhild (2020). «Science, Identity and Belonging: Future Workshop: a structuring tool for co-designing with young people». Young Critics, a guide for children and young people participation in museums, 45–51.
- Treimo, Henrik og Lefkaditou, Ageliki (2020). «Curating Blind Spot». I Ric Allsopp og Karen Kipphoff (red.), Blind Spot: Staring Down the Void (s. 169–182). Performance Research Books.