Skip to main content
Bokomslag av Tingenes metode

Tingenes metode, bokomslag. Foto: Norsk Teknisk Museum

Museenes

kunnskapstopografi

Av Henrik Treimo, tidligere førstekonservator ved Norsk Teknisk Museum og utstillingsdirektør ved Nobels Fredssenter


Om forskningsprosjektet

Forskningsprosjektet Museenes kunnskapstopografi: kollektiv kunnskapsproduksjon som museumsfornyelse har foregått fra 2019 til 2023. Prosjektet har vært ledet av Teknisk museum og utført i samarbeid med Østfoldmuseene, og har også involvert Malmø museer, Tekniska Museet, Gøteborg Stadsmuseum og det svenske Riksantikvarieämbetet.

"Hvordan kan museene kombinere ønsket om åpenhet og inkludering med sine kjerneaktiviteter forvaltning, forskning og formidling?"

Prosjektet er en videreutvikling av forsknings- og utviklingsprosjektet Tingenes metode: Museene som tingsteder, som ble utviklet i samarbeid med Kulturhistorisk museum og Østfoldmuseene mellom 2015-2018. Prosjektene bygger på museets metodeutvikling i LAB siden 2014, forskning på publikumsinvolvering, og erfaringer og eksperimenter utført ved andre samarbeidende museer.

Som tittelen indikerer, handler prosjektet om metode og kunnskapsutvikling i museer.Et overordnet mål med dette prosjektet har vært å gi et svar på et dilemma museene har stått overfor de siste fire tiårene. Det handler om hvordan museene kan være åpne og inkluderende steder samtidig som de skal være kunnskapsinstitusjoner: Hvordan skal museene lage kunnskap i samarbeid med samfunnet omkring seg?

For å svare på dette har prosjektet for det første arbeidet med å utvikle et teoretisk grunnlag for begreper og praksiser som museene kan benytte for å utvikle seg som nyskapende steder for kunnskapsutvikling. For det andre har praktiske eksperimenter ved en rekke museer i Norge og Sverige bidratt til å viser hvordan museene kan drive med kontinuerlig involverende kunnskapsutvikling – også omkring sine permanente utstillinger.

Resultatene fra prosjektet foreligger nå i en bok Tingenes metode – museenes kunnskapstopografi, utgitt på Museumsforlaget 2023. I tillegg er flere relaterte forskningsarbeider publisert under arbeidet med prosjektet.

Prosjektet er utført med støtte fra Kulturrådets museumsutviklingsprogram Forskning i museer.


Publikasjoner

  • Stuedahl, Dagny, Lefkaditou, Ageliki, Ellefsen, Gro Synnøve og Skåtun, Torhild (2021).  «Design Anthropological Approaches in Collaborative Museum Curation». Design Studies 75. https://doi.org/10.1016/j.destud.2021.101021.
  • Skåtun, Torhild (2020). «Science, Identity and Belonging: Future Workshop: a structuring tool for co-designing with young people». Young Critics, a guide for children and young people participation in museums, 45–51.
  • Treimo, Henrik og Lefkaditou, Ageliki (2020). «Curating Blind Spot». I Ric Allsopp og Karen Kipphoff (red.), Blind Spot: Staring Down the Void (s. 169–182). Performance Research Books.

Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen