Astronomi
Planetariet
- Hjem
- Skole og barnehage
- 1.–2. trinn og 3.–4. trinn
- Planetariet
Hør spennende historier under stjernehimmelen fra gresk og samisk mytologi. Vi leter etter stjernetegn og lærer oss å navigere på himmelen.
I dette undervisningsopplegget lytter elevene til fortellinger om krigere, skorpioner og himmelske elger mens vi sammen observerer stjernehimmelen slik den ser ut på en mørk og klar natt.
Vi starter med å snakke om hvordan stjernene lyser og om hvorfor stjernene ser så små ut. Vi sammenligner sola og månen og ser om vi kan finne en planet.
NB! Møt opp senest 10 minutter før timen. Manglende oppmøte uten avbestilling 7 dager i forkant vil faktureres 500 kr i gebyr.
Hva skjer i dette undervisningsopplegget?
Læreplan og kompetansemål | Kompetansemål for 1.–2. trinnNaturfag:
Norsk:
Kompetansemål for 3.–4. trinnNaturfag:
Norsk :
|
Beskrivelse av timen | Klassen møter veilederen i resepsjonen og vi går sammen til planetariet. I planetariet sitter vi på gulvet under en hvit kuppel av glassfiber. Det vil være dempet belysning i rommet under introduksjonen før vi slår av alt lys. Deretter vil lyset være av til økten nærmer seg slutten. På grunn av mørket er det vanskelig å se at barna rekker opp hånden, så det beste er om elevene stiller spørsmål på slutten av timen. Underviseren kan også stille spørsmål til barna underveis. |
Praktisk informasjon | Lærerens rolle Vi ønsker at du som voksen er aktiv, deltakende og nysgjerrig. Lærere er ansvarlig for gruppen under hele besøket og kan bli bedt om å hjelpe til underveis. Formidler har ansvar for gjennomføring av programmet. Før besøket Våre undervisningsopplegg krever ikke forarbeid, men det er alltid nyttig å forberede elevene på et museumsbesøk. Vis gjerne bilder eller video fra museet, fortell om hva som skal skje, og se våre digitale ressurser som kan brukes til for- og etterarbeid. Dere trenger ikke å ta med noe særskilt til Planetariet, men det er flott om dere har masse spørsmål om stjerner og planeter. Om dere også har fått sett på månen en dag den er synlig på dagtid er det flott! Etter besøket Reflekter og diskuter med elevene i etterkant av undervisningen, gjerne i grupper. |
Du møter en av oss!
Shahzia
Siri-Hanna
Hilde
Joachim
Caspar
Linnea
Vanlige spørsmål og svar
En av lærerne i gruppen henvender seg i resepsjonen. Da får vi registrert at dere har kommet og dere får tildelt garderobeplass og ev. skap for innlåsing av verdier.
Kom til museet senest 10 minutter før programstart. Gi beskjed om dere blir forsinket på tlf. 22 79 60 00. Dersom dere kommer for sent kan læringstilbudet bli forkortet eller avlyst.
Våre undervisningsopplegg er gratis, men du må betale for inngangsbilletten til museet. Du kan kun booke ett opplegg per besøk.
Egne priser gjelder for lærere, elever og skoleklasser.
Barnehager og skoler kan betale med kontant/kort ved ankomst eller få tilsendt faktura. For faktura må du ha med rekvisisjon eller ressursnummer og fakturaadresse.
Ja! Adgang til museets utstillinger er inkludert i billetten for skolebesøk. Du er hjertelig velkommen til å utforske utstillingene både før og etter undervisningen.
Dere kan spise matpakken forskjellige steder; i kafeen, ved resepsjonen og utenfor museumsinngangen. Det er ikke lov å spise og drikke i utstillingene.
På Teknisk museum gjelder samme regler som på skolen/i barnehagen. Vi skal
- være forbilder for hverandre
- være snille mot hverandre og utstillingene
- bruke innestemme
- ikke løpe.
OBS: Alt som står bak sperringer skal ikke berøres.
Da får vi alle det gøy og bidrar til en god læringsopplevelse. Dersom du bestemmer at din gruppe får besøke museumsbutikken, må lærer være tilstede så lenge noen av barna er der.
Ressurser
Under finner du ulike ressurser som kan hjelpe å forberede elevene på et museumsbesøk.
Undringsspørsmål
- Selv midt på dagen kan man se månen på himmelen. Hvis vi tar oss litt tid kan vi se at månen beveger seg fra vest mot øst.
- Er det bare månen som beveger seg?
- Hva er de mørke flekkene på månen?
- Kan vi finne en planet i kveld?
- Vis elevene hvordan man kan finne en planet ved å bruke stellarium
- Hvor mange planeter har vi og hva må til for at noe skal kunne kalles en planet?
- Stjernehimmelen er full av stjerner. Hvorfor ser de så små ut?