Skip to main content

- Offisiell åpning 24. august 2021

LIV OG DØD

 Foto: Aas & Bergseth/ Norsk Teknisk Museum 

 

Teknisk museum kunne endelig åpne den nye utstillingen Liv og død – mennesket i forandring  i Nasjonelt medisinsk museum offisielt. Åpningen ble forestått av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tirsdag 24. august klokken 18. Arrangementet var for spesielt inviterte, i tillegg til media. 

Lenger ned i denne saken kan du se bilder fra åpningen og mer om deltakerne.

På programmet stod panelsamtale om inkludering, presentasjon av både utstillingen og den sjangeroverskridende katalogen. Konseptbandet Ulver fremførte et verk spesiallaget til utstillingen, og museets gjestekunstnere, BodyCartography’s Olive Bieringa og Otto Ramstad, danset en performance, spesielt utvilklet til Liv og død, gjennom utstillingsrommene.

Vi håper flest mulig vil oppleve denne utstillingen, der hundrevis historier blir fortalt gjennom gjenstander, bilder og film.

Liv og død  tematiserer medisin og helse og er Nasjonalt medisinsk museums nye, faste utstilling. Gjennom gjenstander og fotografier, kunstverk og interaktive installasjoner kommer du i berøring med ulike stemmer, posisjoner, praksiser og perspektiv. Utstillingen gir rom for refleksjon om hva medisin og helse er – og hva det kan og bør være.

Her kan man også sjekke sin hjertekompresjonskompetanse, se hvordan armen ville sett ut hvis du skar den opp og føle på kroppen hvordan det er å se med rød-grønn fargeblindhet eller grå stær.

- Vi ønsker at utstillingen skal berøre og bli berørt. At den skal gjøre inntrykk, uavhengig av alder og forkunnskaper. Vi ønsker også at de som opplever den skal gjøre inntrykk på oss og på utstillingen og vil legge til rette for aktiv dialog og kunnskapsutvikling, forteller Ellen Lange, kurator for utstillingen og konservator ved Teknisk museum

Blant en rekke gjenstander finnes bydelens første koronavaksine, noen av de første p-pillene, et kongelig massasjeapparat, proteser og moderne digitale hjelpemidler – sammen med betydelig eldre materiale, som et lobotomiredskap og Norges første kuvøse.

Psykisk helse, medisinering og dilemma rundt diagnostisering blir også berørt. 

Med Liv og død  fornyer Teknisk museum store deler av sitt utstillingstilbud og bygger bro til de øvrige medisinske utstillingene på museet, God Bedring, Usynlig verden og I blodet.

- Utstillingen er spesielt aktuell nå som sykdom og smittevern er så høyt på dagsorden i media og hos folk flest, mener kurator og prosjektleder Ellen Lange. 

Bilder fra åpningen

Alle foto: Kathrine Daniloff/ Norsk Teknisk Museum

Mer om deltakerne

Espen Rostrup Nakstad (f. 1975) er lege, jurist, forfatter og assisterende direktør i Helsedirektoratet.

Nakstad har medisinsk doktorgrad fra Universitetet i Oslo og er spesialist i indremedisin og lungesykdommer. Nakstad er også utdannet jurist og har tidligere undervist innen ledelsesfag og strategisk planlegging for internasjonale organisasjoner.

Tidligere arbeidet Nakstad som overlege og forsker ved Akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus, der han ledet CBRNE-senteret.

https://no.wikipedia.org/wiki/Espen_Nakstad

Foto: Finn Oluf Nyquist

Robert Steen (f.1961) har vært aktiv Arbeiderpartipolitiker i mange år. Han var finansbyråd i Oslo fra 2015 og helsebyråd fra 2019. I koronatiden har vi hørt og sett ham i media nærmest daglig.

I vår sammenheng er han først og fremst forelder til Mats. Hans historie er en av de mange som fortelles i utstillingen. Mats hadde en muskelsykdom og satt mye alene på rommet sitt og gamet.

Foreldrene fryktet at han levde et ensomt og begrenset liv. Da han døde, i 2014, var derfor deres overraskelse stor da det strømmet inn kondolanser. «I den virtuelle online-verdenen var Mats en sterk person og stemme, en som gjorde en forskjell i så mange menneskers liv, en som fikk oss til å le godt», skrev en av dem, fra Nederland. Mennesker fra hele Europa dukket opp i begravelsen. Dette fikk Robert Steen til å tenke nytt om hva man definerer som et godt liv, om vennskap og om kjærlighet uten fysiske grenser.

Foto: Oslo kommune

Ellen Lange (f. 1973) er faglig ansvarlig for utstillingen Liv og død. Hun er konservator ved Teknisk museum, ved den delen av museet som heter Medisinsk museum. Her har hun jobbet med en rekke utstillinger, arrangementer og andre formidlingsopplegg. Hun er opptatt av museets rolle og muligheter som samfunnsaktør, og håper at utstillingen i årene framover skal kunne fungere som en arena for viktig diskusjon og felles kunnskapsproduksjon.

Foto: Håkon Bergseth, Norsk Teknisk Museum

Karen Dolva (f. 1990) er daglig leder i og med-gründer av No Isolation. Selskapet utvikler det de kaller varm teknologi for å bidra til mindre ensomhet, økt inkludering og deltakelse. Hun studerte informatikk og interaksjonsdesign ved Universitetet i Oslo, før hun startet hos StartupLab i Oslo. Sammen med kolleger startet hun etter kort tid UX-Lab, et firma som leverte tjenester innenfor brukeropplevelse.

I 2018 mottok hun Europakommisjonens Women Innovator-pris, som skal fremheve kvinnelige gründere under 30 år. Året etter annonserte Forbes henne som en av verdens topp 50 kvinner i tech.

 Dolva i utstillingen: https://vimeo.com/586713070

Foto: Karen Dolva

Dr. Lucy Lyons tegner i mellomrommene. I doktoravhandlingene sin, Delineating Disease, som hun tok ved Sheffield Hallam University i 2009, undesøkte hun tegning som metode for bedre innsikt og formidling av medisinske fenomener.

Som postdoktor ved Medicinsk Museion ved Københavns Universitet har hun forsket på opplevelsen av aldring ved å tegne eldre mennesker og gjenstander fra de medisinske samlingene. Hun har hatt mange utstillinger i Nord-Amerika og Europa. Hun står for kapittelet om mumien Maren i utstillingskatalogen.

https://www.lucylyons.org/

Foto: Ipswich museum

Bjørn Hatterud (f. 1977) er forfatter, kritiker, musiker og kurator. Han er født med funksjonsnedsettelser, er klassereisende og homofil og er i sitt arbeid opptatt av motsetningsparene høy-/lavkultur, konformitet/motstand og normalitet/avvik. Hatterud er fast spaltist i Klassekampen og Billedkunst, er varamedlem i Norsk Kulturråd og aktuell med boken «Mjøsa rundt med mor», som har gitt ham Kritikerprisen. Han fikk Fritt Ords pris i 2021.

Les mer: https://www.aftenposten.no/amagasinet/i/VbWXEJ/bjoern-hatterud-det-var-en-overraskelse-at-noen-kunne-like-meg

Foto: Tove Breistein

Bodycartography project

BodyCartograph skaper dans i møtet mellom kropp sinn for å åpne opp for tilstedeværelse og nærvær. Forestillingene utstpiller seg i ulike scener, både i naturen, i urbane, i hjemlige og i sosiale rom. Arbeidet er forankret i eksperimentell, somatisk og sosialt engasjert praksis.

https://bodycartography.org/

Foto: Bodycartography project

Svein Størksen - (f. 1966) norsk illustratør og forlagsmann og grunnlegger av Magikon forlag.  https://no.wikipedia.org/wiki/...

Phil Loring - redaktør av utstillingskatalogen LIV&DØD - EN TEGNESERIEANTOLOGI. Han er konservator ved Teknisk museum, hovedsakelig knyttet til temaer innen medisin-, helse- og vitenskapshistorie.

Foto: Håkon Bergseth, Norsk Teknisk Museum

Ulver er et eksperimentelt norsk band som startet som et black metal-band i 1993. De har komponert et verk bestående av ulike menneskelige lyder til Sansetunellen i utstillingen. Under åpningen vil de fremføre et kort bestillingsverk (ca. 15 min.) to ganger.»

Foto: Ingrid Aas

Programmet

Velkommen ved Frode Meinich, direktør ved Teknisk museum

Om utstillingen ved Ellen Lange, kurator for utstillingen 

Katalogen LIV & DØD – en tegneserieantologi ved kunstner Lucy Lyons, forlagssjef Svein Størksen i Magikon forlag og kurator og redaktør Phil Loring ved Teknisk museum

Panelsamtale: Hvordan skape reell inkludering?

  • Robert Steen, helsebyråd i Oslo og far til Mats «Ibelin» Steen
  • Karen Dolva, daglig leder og medgründer av selskapet No Isolation
  • Bjørn Hatterud, forfatter, kritiker, musiker, kurator og vinner av Fritt Ords pris 2021
  • Samtalen modereres av kurator for Liv og død, Ellen Lange

Offisiell åpning av Espen Rostrup Nakstad

Se utstillingen og møt noen av dem som har laget den

Bestillingsverk av Ulver framføres i Pusterommet

Bli med og opplev BodyCartography’s Olive Bieringa og Otto Ramstads performance gjennom utstillingsrommene

Dørene lukkes klokken 21

 Foto: Aas & Bergseth/ Norsk Teknisk Museum 


Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.

Tilbake til toppen