fbpx
To english site

Om samlingene

Norsk Teknisk Museums fotosamlinger


Teknisk museums fotosamlinger består av to selvstendige samlinger, museets egen samling og DEXTRA Photo.

Til sammen består samlingene av omkring 2,65 millioner fotografier som dokumenterer norsk teknologisk, naturvitenskapelig og industriell virksomhet fra midten av 1800-tallet og frem til i dag, i tillegg til annet kulturhistorisk fotografi. Museet har også film- og lydmateriale knyttet til disse fagområdene.

Samlingen er dels bygget opp gjennom gaver fra private og bedrifter, og dels generert ved museet gjennom dokumentasjonsprosjekter og utstillinger.

DEXTRA Photo

DEXTRA Photo er en fotografi- og gjenstandssamling med tyngdepunkt i det 20. århundre. Fotografiene viser ulike sider ved norsk samfunnsliv og kultur, som industri, samferdsel, kunst, arkitektur og landskap.

Sentrale fotografer er Knudsens Fotosenter, Teigens Fotoatelier, Sohlberg Foto, Paul A. Røstad og Anders Beer Wilse. Samlingen er bygget opp av Arne Knudsen, innehaver av Knudsens Fotosenter, gjennom årenes løp.

DEXTRA Photo eies av Sparebankstiftelsen DNB og er deponert på Norsk Teknisk Museum.

Store deler av samlingene er ikke digitalisert. Vi bistår gjerne med bildesøk. Ved store og omfattende oppdrag faktureres for hver påbegynte time kroner 850,- (+mva).

Museet har mange fotografier som ikke er digitaliserte. Du kan se disse på bibliotekets lesesal. Ta kontakt med fotoarkivet for å avtale tid, og for forespørsler om bruk av fotografier.

Se et utvalg bilder fra noen av våre fotosamlinger:

Bruk av våre bilder

Alle digitaliserte bilder kan brukes gratis til ethvert formål i den oppløsningen som kan lastes ned fra Digitalt museum eller museets egne nettsider. Som bruker av bildet står du ansvarlig for å overholde forpliktelser som personvern og fotografens rett til respektfull gjengivelse.

Kreditering

Alle bilder skal krediteres med fotografens navn og eierinstitusjon, slik:

Foto: Fotografens navn/DEXTRA Photo, Teknisk museum.

Ved manglende kreditering faktureres kr 850 +mva. pr. bilde.

Ønsker du høyere oppløsning, digitaliserer vi gjerne. Digitalisering og annen bildebehandling faktureres for hver påbegynte time kroner 850,- (+mva).

Kontaktinformasjon

Fotoarkivet: Kontaktskjema
Ansatte: Thale Sørlie, Arne Langleite og Even Attramadal


NYHETSBREV

Vi sender deg gjerne nyheter på e-post

ADRESSE

Teknisk museum

Kjelsåsveien 143

KONTAKT OSS

Norsk Teknisk Museum
Kjelsåsveien 143
0491 Oslo

Tlf: 22 79 60 00
Telefontid: Man.–fre. kl. 08–16
Org. nr.: 979676832

E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Eller fyll ut kontaktskjema

Skole og barnehage:
Epost (kontaktskjema)
Tlf: 22 79 60 60
Telefontid: Tir.–fre. kl. 13.15–15

Utleie av lokaler:
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Tlf: 22 79 60 00