Denne dingsen ble lansert som en kjøkken-robot på 50-tallet. Til den nette sum av 16 kroner kunne den både skrelle, snitte, skjære, hakke og rive. Men var den egentlig en robot?
Av Dag Andreassen, konservator ved Norsk Teknisk Museum
Herder & Sohn i Solingen var en knivprodusent som omstilte seg fra krigsproduksjon mellom 1933 og 1945 til å satse på kjøkkenredskaper av plast, slik som denne multifunksjonelle kuttekniven. Den kunne skrelle, snitte, skjære, hakke og rive.
Kniven ble demonstrert i mange butikker både før jul i 1957 og før morsdagen i 1958, blant annet av "den munnrappe svensken Krohné" hos Bergans & Søn i Tønsberg. Ifølge produsenten hadde den vakt stor begeistring på de store messer i utlandet, og ble markedsført som den ideelle julegaven – til kun 16 kroner!
På 1950-tallet var det stor teknologioptimisme, og roboter var blant de teknologiene som både vekket forventninger og skapte frykt. Moteordet "robot" dukket hyppig opp i media, og ble også brukt flittig i markedsføring. I begeistringen for sitt nye multiredskap, og kombinert med et ønske om å få det ut til massene, tok den tyske produsenten kanskje litt hardt i da de kalte dette en robot. Det var kanskje ikke et kombinert rivjern og kuttekniv verden ventet på som det neste høyteknologiske fremskritt?
Norges nasjonalmuseum for teknologi, industri, naturvitenskap og medisin. Her finner du spennende utstillinger og aktiviteter i kort avstand fra Oslo sentrum.